20. 9. 2019

Armstrongova lež aneb lež dalece přesahující rámec sportu

V roce 2017 jsme na webu Dětia a média zveřejnili článek Odolávat propagandě je celospolečenským zájmem, jehož tématem je podléhání propagandě, fake news a mediální manipulace. Zdůrazňována je nutnost kritického myšlení, a to zejména v souvislosti s nejmladší generací, pro niž mediální a reálný svět již splývá v jedno, aniž by ovšem leckdy rozlišovala mezi nedůvěryhodnými a důvěryhodnými zdroji. To se však bohužel často týká i dospělých.

Ve zmiňovaném článku je uvedeno, že „schopnost čelit propagandě a mediální manipulaci je nejen předpokladem základní osobní ochrany, ale čím dál více také celospolečenským zájmem. … Celospolečenský zájem (…) spočívá v nutnosti toho, aby stát tvořili emancipovaní, informovaní a obezřetní občané, kteří se nenechají obalamutit a strhnout (…)

Na tuto část článku se nyní pokusíme navázat, přičemž si pomůžeme odkazem na mnohovrstevnatý dvouhodinový dokument, který se zabývá sportovním fenomeném, jenž však dalece přesahoval hranice sportovního světa.

Řeč bude o americkém filmu Armstrongova lež (The Armstrong Lie) z roku 2013, který se zabývá dlouholetým (lživým) popíráním cyklisty Lance Armstronga, že by kdy užíval zakázané látky (doping), a jeho konečným (sebe)zničujícím doznáním.

Je tomu 10 let, co se odehrál začátek konce jednoho idolu, když se sedmatřicetiletý Armstrong pokusil roku 2009 obnovit svou již ukončenou, závratnou závodnickou kariéru. Znovunastartoval tím spirálu spekulací, podezření, vyšetřování a odsouzení, která 14. ledna 2013 vyústila v třeskuté přiznání v přímém televizním přenosu slavné talk show Oprah Winfreyové (Oprah Show).

Nežil jsem mnoho lží, ale žil jsem jednu velkou.“

(Lance Armstrong na kameru pro dokument Armstrongova lež,

14. ledna 2014, tři hodiny po rozhovoru v Oprah Show)

Nebyl to blesk z čistého nebe, neboť Armstrong byl z dopingu dlouhodobě podezříván, avšak stále existovalo dost těch, kteří věřili v jeho čistotu. Navzdory všem okolnostem. Navzdory všem pochybovačům, jejichž řady rostly, navzdory zjištění investigativních novinářů, existovali stále zapálení fanoušci, kteří se dali strhnout a věřili na zázraky.

A ona to byla pohádka. Mladý sportovec se vyléčil z pokročilé formy rakoviny varlat s metastázemi v plicích a na mozku, přičemž dle lékařů měl jen nevelkou šanci na přežití. Nejen, že se uzdravil – on se dokázal vrátit do světa vrcholové cyklistiky, a nejen to – dokázal zdánlivě nemožné, nemyslitelné: sedmkrát ovládl nejslavnější z cyklistických Grand Tour závodů – Tour de France. Stal se celebritou, nejen sportovní. Založil nadaci Lance Armstrong Foundation (LIVESTRONG), pomáhající nemocným s rakovinou, financující výzkumy, pořádající přednášky. Stal se vzorem.

Už po prvním vítězství na Tour de France v roce 1999 patřil Armstrongovi svět. „V Americe, kde po skončení LeMondovy éry opět začali cyklistiku ignorovat, rozpoutá cyklistickou mánii. Firma Nike mu poskytuje soukromé letadlo na cestu New Yorku, kde na jeho tiskovou konferenci přichází i miliardář Donald Trump. Na Wall Streetu zahajuje Armstrong úderem na zvonec burzu.“ (Tomáš Macek: Příběhy Staré dámy. Sto ročníků Tour de France. Praha, Prostor, 2014, s. 448) Stal se tváří mnoha firem. Pro Američany byl Supermanem cyklistiky. Po šestém vítězství v roce 2004 ho George Bush pozval do Bílého domu. V roce 2005, po sedmém vítězství, směl navzdory zaběhlým pořádkům pronést rozlučkovou řeč, neboť končil kariéru. Byl pan nedotknutelný. Časopis Time jej zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

Pohádka se začala hroutit až se sportovním návratem o čtyři roky později. Vládní agentura FDA (Food and Drug Administration – Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) své vyšetřování nakonec zastavila, USADA (US Anti-Doping Agency – Americká antidopingová agentura) nikoliv. UCI (Union Cycliste Internationale – Mezinárodní cyklistická unie, světový řídící orgán pro cyklistiku) udělila v roce 2012 Armstrongovi zákaz závodit.

Lance Armstrong byl usvědčen z dopingu, sám se přiznal v přímém TV přenosu, jeho sportovní vítězství byla anulována. Ročníky Tour de France, které vyhrál, byly při zpětné úpravě navždy ponechány bez vítěze. Padala slova o tom, že Armstrong musí být zapomenut.

Armstronga nyní zvou na Tour de France jako komentátora pro televizi NBC.

Svět není jednoduchý.

Dokument Armstrongova lež začal jeho tvůrce Alex Gibney natáčet v době Armstrongova chystaného comebacku v roce 2009, tedy v době jeho slávy. Chtěl natočit film o velkém návratu. „Vypadalo to jako skvělá jízda. Vysloužilý šampion se spornou minulostí se vrací k cyklistice, aby všem ukázal,“ říká v úvodu. „Pak vyplynul na povrch Lancův dopingový skandál a já musel film odložit.“

Ukázalo se, že Armstrong byl typem sportovce, který chce uspět za každou cenu. I k rakovině přistupoval jako ke sportovnímu závodu s tím, že hrozně nerad prohrává. Život neprohrál, prohrál jméno. Ač to po celou dobu tvrdě popíral, ve skutečnosti užíval EPO (syntetický erytropoetin, stimulující produkci červených krvinek), testosteron, kortizon, růstový hormon, bral krevní transfuze.

Bývalí spolujezdci Floyd Landis a Tyler Hamilton proti němu svědčili již dávno. Ale nebylo jim nasloucháno, sami měli těžký dopingový škraloup. Nebyla vůle Armstronga odsoudit. On dopingový test pozitivní neměl. A navíc své kritiky tvrdě zastrašoval, umlčoval a očerňoval. Poškodil tím mnoho lidí. Mezi cyklisty tehdy platil zákon mlčení, omerta, a pokud ho někdo porušil, ocitl se ve všeobecné nemilosti. Armstrong však byl v zastrašování až krutý. A měl peníze, vliv a dobré právníky, tedy to, co chybělo jeho kritikům.

Také hřešil na své vypravěčské nadání a přesvědčovací schopnosti. Napsal o svém příběhu knihu Návrat do života a stala se z něj mezinárodní kulturní ikona. „Lance se pokusil ovládat i můj film,“ uvedl Gibney. „Celý rok 2009 mi lhal přímo do očí. Když pravda vyšla najevo, řekl jsem mu, že mi dluží vysvětlení. Ať už chtěl věci napravit nebo opět můj příběh ovlivnit, souhlasil, že se se mnou znovu sejde.“

Je to příběh moci. Je to také příběh naivity. Ale bylo tak svůdné se nechat uhranout. Měl nesmírně inspirující příběh, kterým si diváky omotal kolem prstu. Jak zaznělo v dokumentu: „Málokterý sportovec rozděluje veřejné mínění tak, jako Armstrong. Pro spoustu lidí je zdrojem inspirace. Ale pro některé je jeho příběh neuvěřitelný. … Přesto tomu mnoho lidí věřit chtělo.“ Ale věci bývají složitější. Jednou rodiče musí svým dětem říct, že Santa Claus neexistuje,“ uvedl Landis.

Spousta lidí ovšem ani dnes Armstrongův příběh nevnímá jednoznačně negativně. Ano, jde o muže, který svou zářnou, naprosto jedinečnou kariéru postavil na podvodu. Je však možný i jiný výklad?

Nebyl Armstrong prostě jen produktem své doby? Doping byl tehdy nedílnou součástí velkých cyklistických závodů. Byl to celý propracovaný systém, bez dopingu se nedalo vyhrávat, protože ho brali (téměř) všichni. Kdo se k němu neuchýlil, neměl šanci. A nelze ani zapomenout, že Tour de France se za pomocí nejrůznějších podpůrných prostředků jezdila vlastně od začátku; tehdy to bylo všem jedno. Býval to alkohol. Později i jiné látky. To začalo být zřejmé právě v 90. letech. Určitá sorta lékařů nachystala jezdce po stránce tréninku, diety i dopingu.

Armstrongovým trenérem byl lékař Michele Ferrari, který dokázal pozvednout závodníkovu kariéru za pomocí propracovaného dopingového programu. „Poté, co Lance překonal rakovinu, Ferrari zjistil, jak jeho slabinu změnit v přednost.“ Armstrong přišel o svalstvo, byl lehčí, začal proto jezdit na lehčí převod a přešel na vyšší kadenci. Tajnou přísadou pak byly drogy. Obecně vzato, dlouhodobě se jednalo o strategii „minimum dopingu, maximum tréninku plus správná výživa a životní styl“, jak uvedl bývalý Armstrongův spolujezdec.

I nyní se vyskytují názory, že mezi dopujícími závodníky byl Armstrong ten nejlepší, že předváděl tak úžasné výkony, že i bez dopingu by mezi čistými závodníky stejně neměl konkurenci, že i navzdory všemu zůstává Armstrong nejlepším závodníkem všech dob.

Sám Armstrong v dokumentu uvedl: „Začalo to [zneužívání EPO] na konci 80. let a pokračovalo to do 90. let, a naše zklamání vyvrcholilo v roce 1995. V roce 1994 jsem se stal mistrem světa. Jel jsem v duhovém trikotu mistra světa a závodil jsem bez dopingu. Ale prostě nás totálně válcovali.“ Je to pravda? Je to lež? Armstrong každopádně vstoupil do již zavedeného systému.

Především však lze tvrdit, že Armstrongova nadace pomohla mnoha lidem. Byl inspirací pro nemocné, dodával jim naději. I tak je možné k příběhu přistupovat. „Viděl jsem ho s dětmi na onkologických odděleních. A také jsem poznal lidi, kterým pomohl, a to je pravé. Je to tak nefalšované, jako jeho dravost při závodu,“ uvedl v dokumentu sportovní reportér Bill Strickland. „O Lancovi jsme toho slyšeli hodně. – Možná dopuje. – Není to dobrý člověk. – Ale najednou vidíte nemocniční oddělení plná lidí, kteří si myslí: nejen že dokážu tu nemoc porazit, ale můžu být ještě lepší než předtím. Ta propast mezi hrdinou a realitou lidi nesmírně trápila. Myslel si, že protože dokázal získat tolik peněz a spoustě lidem dal naději, ospravedlňuje to, co udělal. Tak to není.“

Armstrongův příběh může i dnes diváka/čtenáře fascinovat. Ale skutečností je, že svou kariéru založil na lži. Pochybnosti přitom Armstronga provázely od prvního vítězství v Tour, a tato podezření během času jenom sílila. Přesto – jak lákavé bylo uvěřit!

Zejména, když se zdá, že Armstrong měl opravdu dobré krytí. Jeden příklad za všechny, uvedený v dokumentu: už v roce 1999 se u Armstronga našli steroidy. „Zjistilo se, že jsem používal nějaký krém proti otlačeninám od sedla. Používáme ho všichni. Kortizonový krém, který používáte na vyrážku, akné nebo jakoukoliv kožní infekci. Ty stopy byly tak malé. Je to směšné,“ bránil se tehdy Armstrong. UCI posléze potvrdila, že jezdec použil mast, a že jim před testem předložil lékařský předpis.

Táhlo se to se mnou od roku 1999. Mezi médii jsem měl spoustu podporovatelů a fanoušků,“ uvedl Armstrong po letech v úplně jiné situaci. Tehdejší prezident UCI Hein Verbruggen měl říci: „Podívej, musíš uvést důvod, proč se to u tebe našlo. Takže jsme na internetu hledali tenhle druh kortizonu a našli jsme ho ve formě krému. A řekli jsme, že je na otlačeniny ze sedla.“ Nutno podotknout, že Verbruggen popírá, že by kdy k podobné konverzaci došlo.

Zdá se tedy, že Armstronga kryla i instituce, která ho měla stíhat. Dokument to naznačuje velmi jasně, když poukazuje na přátelské i obchodní vazby mezi tehdejším prezidentem UCI, jedním ze sponzorů Armstrongovy nadace a Armstrongem samotným. Ve hře bylo příliš mnoho peněz, „superhrdina“ generoval zisk. Také šlo o snahu očistit Tour de France po obřím dopingovém skandálu z roku 1998. Jak se v tom tedy mohl vyznat divák? Bylo tak lidské se nechat omámit velkým příběhem.

Varování, že nejde o čistou hru, nicméně bylo mnoho. Cyklista, který utekl hrobníkovi z lopaty, o několik let později drtí soupeře v nejtěžším závodě. Bylo to příliš krásné, než aby to byla pravda.

Ani dokument není jednoznačný, pokud jde o doping. Je však nekompromisní, pokud jde o lež. Z různých úst zde zaznělo: „Teď víme, že když jste chtěli vyhrát nebo někomu pomoct vyhrát, nebo si vydělat slušné peníze, tehdy jste museli brát doping. Teď to chápeme. Lidé by pochopili, že to tak chodilo, ale jde o to lhaní.“ – „Doping je špatný, ale Lancovo zneužívání moci je horší.“ – „Už nejde o doping. Ten je ze hry. To je jeho nejmenší problém.“ – „Synonymum k slovu 'podvádět' je slovo 'oklamat'. Proto je Lance podvodník. Oklamal své fanoušky. Ale je také pravda, že se oklamat nechali. Mnoho lidí – od těch, kteří překonali rakovinu, po reportéry, sponzory a mě – dalo přednost krásné lži před ohavnou pravdou.“

Někdy je velice těžké poznat pravdu. A někdy je ještě těžší ji přijmout. Už jenom poznání, že se člověk mýlil, je bolestivý proces, obzvlášť pokud jde o něco důležitého. Jsou-li ve hře silné emoce, jde to ještě hůře.

Přesto bychom se o poznání pravdy měli znovu a znovu snažit. Kritické myšlení je nutné celoživotně trénovat.

Dle Wikipedie „kritické myšlení (…) znamená schopnost nepodléhat prvnímu dojmu, obecnému mínění nebo naléhavosti nějakého sdělení, naivně nepřebírat tradované názory, dokázat zaujmout odstup a připustit odlišný pohled,“ a konečně „vytvořit si vlastní názor na základě vědomostí a zkušeností jak vlastních, tak i jiných kvalifikovaných osob“.

Příběh Lance Armstronga může sloužit jako určité memento. A možná ten příběh přece jen obsahuje jistou naději, i když podstatně jinou, než se roky zdálo, ne tak zářivou, ne tak oslnivou. A sice že ze lži se přes všechnu snahu nestane pravda, a že lež je nakonec pro zainteresované ve všech důsledcích velmi vyčerpávající a únavná. A že je šance, že se provalí. Dříve nebo později.

Zdroje a výběr z odkazů (na dané téma existuje velmi vysoké množství různých článků a postřehů):

Armstrongova lež / The Armstrong Lie

Dokumentární, USA, 2013, 122 min

Scénář a režie: Alex Gibney

Dokument, který začal jako otevřený portrét amerického sportovního hrdiny po jeho comebacku v roce 2009, skončil jako snímek rozplétající síť lží po jeho přiznání k dopingu a během téměř celé jeho kariéry.

Pomocí dvou odlišných dokumentárních stylů se odkrývá příběh cyklisty a člověka – „mluvící hlavy" sledují jeho kariéru, archivní záběry ho vykreslují jako člověka.

„Rád vyhrávám. Ale ze všeho nejvíc nemůžu snést prohru – ta se pro mě rovná smrti."

(ČSFD)

Dokument byl v roce 2014 nominován na Filmovou cenu Britské akademie (British Academy Film Award – BAFTA) v kategorii dokumentární film. BAFTA je filmová cena udělovaná v řadě kategorií každý rok Britskou akademií filmového a televizního umění.

Tomáš Macek: Příběhy Staré dámy. Sto ročníků Tour de France. Praha : Prostor, 2014

Deník.cz. Dvacet let od prvního triumfu na Tour. Armstrong dopingu nelituje www.denik.cz. 2019-07-20. Dostupné on-line:

https://www.denik.cz/ostatni_sport/od-armstrongova-prvniho-titulu-na-tour-uplynulo-dvacet-let-dopingu-nelituje-20190720.html

iDnes. Postavil se Armstrongovi, byl vyštván z Tour. 20 let od aféry Bassons – www.idnes.cz. 2019-07-16. Dostupné on-line:

https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/christophe-bassons-pribeh-muz-ktery-se-postavil-armstrongovi.A190716_114959_cyklistika_mt2

iDnes. Wiggins má jasno: Armstrong byl perfektním vítězem Tour de France – www.idnes.cz. 2018-11-01. Dostupné on-line:

https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/bradley-wiggins-lance-armstrong.A181031_145637_cyklistika_mt2

iROZHLAS. Antidopingová agentura zrušila trest pro Armstrongova lékaře, pomohlo mu svědectví proti Bruyneelovi – www.irozhlas.cz. 2018-04-19. Dostupné on-line:

https://www.irozhlas.cz/sport/ostatni-sporty/lance-armstrong-doping-usada_1810271256_bor

iROZHLAS. Ze sto milionů dolarů nakonec jen pět. Armstrong se mimosoudně domluvil s vládou – www.irozhlas.cz. 2018-04-20. Dostupné on-line:

https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/ze-sto-milionu-dolaru-nakonec-jen-pet-armstrong-se-mimosoudne-domluvil-s-vladou.A180420_094604_ln-sport-ostatni_atv

iDnes. Bývalý cyklista Armstrong se dohodl s vládou na pětimilionovém vyrovnáníwww.idnes.cz. 2018-04-19. Dostupné on-line:

https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/lamce-armstrong-pokuta-dohoda.A180419_230328_cyklistika_rou

iROZHLAS. Cyklisté stále dopují, zjistila nezávislá komise. UCI v minulosti hříšníky kryla – www.irozhlas.cz. 2015-03-09. Dostupné on-line:

https://www.irozhlas.cz/sport_ostatni-sporty/cykliste-stale-dopuji-zjistila-nezavisla-komise-uci-v-minulosti-hrisniky-kryla_201503091406_vman

iROZHLAS. Kryl můj doping, obvinil Armstrong bývalého šéfa světové cyklistiky – www.irozhlas.cz. 2013-11-18. Dostupné on-line:

https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/kryl-muj-doping-obvinil-armstrong-byvaleho-sefa-svetove-cyklistiky.A131118_150112_ln-sport-ostatni_mih

iROZHLAS. Všechny generace cyklistů podváděly, říká Armstrong – www.irozhlas.cz. 2013-01-30. Dostupné on-line:

https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/zadna-cyklisticka-generace-nebyla-cista-tvrdi-armstrong.A130130_183157_ln-sport-ostatni_vlh

iROZHLAS. Neumannová o Armstrongovi: Nemá to jednoduché – www.irozhlas.cz. 2013-01-23. Dostupné on-line:

https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/neumannova-o-armstrongovi-nema-to-jednoduche.A130123_180153_ln-sport-ostatni_vrb

iDnes. Přišlo mi to tak normální, přiznal Armstrong doping – www.idnes.cz. 2013-01-18. Dostupné on-line:

https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/armstrong-priznal-doping.A130118_031902_cyklistika_fil

 

 

Lenka Burešová

 

 

- ZPĚT -
predchozí
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
12. 3. 2024

Číst knížky je cool

Jakkoli web Děti a média klade opakovaně důraz na nezbytnost mediální gramotnosti a v současnosti pak speciálně gramotnosti digitální a informační, žádné z těchto gramotností by nebylo dosaženo bez té zcela základní – gramotnosti čtenářské.
8. 3. 2024

Verifee – nová zbraň proti dezinformacím

Na webu Děti a média čtenáře pravidelně seznamujeme s výsledky studií, které se zabývají úrovní mediální gramotnosti různých věkových skupin naší populace. Bohužel mnoho výzkumů prokazuje, že v České republice ve znalostech a dovednostech, které jsou pro mediální gramotnost klíčové, značně…
1. 3. 2024

Březen – měsíc čtenářů

  Březen je tradičně měsícem zasvěceným četbě. Na Březen – měsíc knihy, jak se v Československu slavíval od roku 1955, navázala od roku 2009 nová tradice – Březen – měsíc čtenářů.
28. 2. 2024

Kriminálka Anděl s ohrožujícími prvky

Čtenáře webu Děti a média informujeme vždy, když Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přistoupí k sankčním krokům v souvislosti s odvysílanými obsahy, které mohou mít negativní vliv na dětské diváky.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media