30. 9. 2019

Propagandistický pořad obsahoval děsivé scény

Televizní program kinoSvět zařadil do svého odpoledního vysílání 3. srpna 2019 dokumentární pořad Propaganda. Pořad určený divákům v KLDR si klade za cíl vykreslit západní svět jako nebezpečné a zrůdné místo. Představuje různé způsoby psychologické války, které Amerika údajně aplikuje na své obyvatele především v souvislosti s rozvojem spotřební kultury a zapojením do válečných konfliktů. Téma představuje anonymizovaný doktor psychologie, který diváka provází jednotlivými technikami propagandy. Samotnému vysílání předchází komentář, který upozorňuje, že pořad může šokovat a rozrušit občany KLDR. Materiál pro zpracování pak údajně vycházel ze zázračných vizí „věčného prezidenta“.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se pořadem zabývala na základě stížnosti diváka, který poukazoval na to, že dokument je výrazně zkreslující a poskytuje pouze jeden úhel pohledu, a proto neměl být do vysílání zařazen.

K této argumentaci je ovšem třeba konstatovat, že pořad je dokumentem a jako takový je nutno jej interpretovat. Tvůrci dokumentů mají právo ve svém autorském díle představit vlastní subjektivní pohled na zpracovávané téma a vstupovat tak do širšího celospolečenského dialogu. Průměrný divák je pochopitelně schopen chápat dokument v souvislostech jeho vzniku a účelu. Zhlédnutí podobného pořadu může být pro českého diváka užitečné z toho pohledu, že lépe porozumí, jakým způsobem a prostředky je manipulováno občany KLDR.

Fakt, že byl takto propagandistický pořad odvysílán, neznamená automatické porušení zákona. Rada ovšem shledala jiný problematický aspekt. V pořadu se objevuje velké množství delších autentických záběrů, které explicitně zobrazují hrůzné a tragické situace. Opakovaně jsou zobrazována mrtvá těla, často i malých dětí, zakrvácená a znetvořená, jsou zařazovány záběry těžce zraněných, trpících osob, záběry páchání brutálního násilí na lidech i na zvířatech. Zmiňované scény jsou nepříjemné i pro otrlého dospělého diváka, pro dítě jsou však zcela nepřijatelné.

Rada konstatovala, že pořad je způsobilý ohrozit psychický vývoj dětí. Explicitní násilné scény mohou především u menších dětí vyvolat psychický otřes a následné trvalejší stavy úzkosti. Nežádoucím efektem může být rovněž snížení citlivosti dětí k projevům násilí. Na základě těchto zjištění Rada rozhodla upozornit provozovatele programu kinoSvět na porušení zákona.

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media