15. 4. 2020

Aliance k lepší ochraně nezletilých na internetu

Iniciativy na ochranu dětí a mladistvých před nebezpečími internetu probíhají na všech možných úrovních. Od zákonných předpisů po samoregulační aktivity. Jedna z platforem majících za cíl zamezit ohrožení dětí v prostředí internetu vznikla za přispění Evropské komise a má název Aliance k lepší ochraně nezletilých na internetu.

Aliance k lepší ochraně nezletilých na internetu (The Alliance to better protect minors online) je samoregulační aktivita, jejímž cílem je učinit online prostředí pro děti a mladé lidi bezpečnější. Aliance vznikla na základě výzvy Evropské komise k participaci na společném úsilí IT společností, médií, nevládních organizací, UNICEF a dalších zainteresovaných skupin.

Dotyčné společnosti se potýkají s existujícími a vznikajícími riziky, jimž čelí děti a mladí lidé online. Pozornost je zaměřena na škodlivý obsah (násilný, sexuální), škodlivé chování (např. kyberšikana) a škodlivý kontakt (např. sexuální vydírání).

Rámec této iniciativy je deklarován v prohlášení o účelu Aliance, které představuje devět akcí v rámci tří oblastí:

Posílení uživatelů

  1. Identifikace a podpora osvědčených postupů pro komunikaci pravidel ochrany osobních údajů;
  2. Poskytování přístupných a účinných nástrojů, které se snadno používají, a podle potřeby poskytovat zpětnou vazbu;
  3. Zvyšování povědomí uživatelů o používání informací a nástrojů, které pomáhají zajistit bezpečnější online, jejich odpovědnosti a povinnosti chovat se vůči ostatním odpovědně a ohleduplně, a současně podporovat digitální posílení postavení nezletilých;
  4. Podpora používání klasifikace obsahu, pokud je to vhodné;
  5. Podpora informovanosti a používání nástrojů rodičovské kontroly.

Vylepšená spolupráce

  1. Posílení spolupráce s dalšími stranami, jako jsou vlády, organizace zajišťující bezpečnost dětí, vzdělávací služby a další;
  2. Identifikace vývoje technologií, jako jsou připojená zařízení, a za podpory Komise se zapojit do spolupráce s dalšími stranami, které také hrají roli při podpoře bezpečnosti dětí online.

Zvyšování povědomí

  1. Podpora rozvoje osvětových kampaní o online bezpečnosti, digitálním zplnomocnění a mediální gramotnosti prostřednictvím ad hoc i probíhajících iniciativ;
  2. Podpora přístupu dětí k různorodému online obsahu, názorům, informacím a znalostem.

Signatářské společnosti kromě schválení prohlášení o účelu přijaly individuální závazky v souladu se svou obchodní činností. Podstatný je tedy i kodex chování jednotlivých členů Aliance. Aliance představuje iniciativu s nejširším zásahem nejen co do počtu členů, ale i co do okruhu zahrnuté problematiky. Signatáři Aliance jsou například následující organizace a společnosti: ASKfm , BT Group, Deutsche Telekom, Disney, Facebook, Google,  LEGO Group, Microsoft, Orange, Rovio, Samsung Electronics, Sky, Snap, Spotify, Super RTL / Mediengruppe RTL Deutschland, TIM (Telecom Italia), Telefónica, Telenor, Telia Company, Twitter a Vivendi.

Díky Alianci je bezpečnost v online prostředí sledována nejen na sociálních sítích, ale v rámci všech platforem a aktivit na internetu nabízených, a to nejen na úrovni uživatelské, ale už při vytváření mediálních obsahů a vývoji technologií.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
12. 3. 2024

Číst knížky je cool

Jakkoli web Děti a média klade opakovaně důraz na nezbytnost mediální gramotnosti a v současnosti pak speciálně gramotnosti digitální a informační, žádné z těchto gramotností by nebylo dosaženo bez té zcela základní – gramotnosti čtenářské.
8. 3. 2024

Verifee – nová zbraň proti dezinformacím

Na webu Děti a média čtenáře pravidelně seznamujeme s výsledky studií, které se zabývají úrovní mediální gramotnosti různých věkových skupin naší populace. Bohužel mnoho výzkumů prokazuje, že v České republice ve znalostech a dovednostech, které jsou pro mediální gramotnost klíčové, značně…
1. 3. 2024

Březen – měsíc čtenářů

  Březen je tradičně měsícem zasvěceným četbě. Na Březen – měsíc knihy, jak se v Československu slavíval od roku 1955, navázala od roku 2009 nová tradice – Březen – měsíc čtenářů.
28. 2. 2024

Kriminálka Anděl s ohrožujícími prvky

Čtenáře webu Děti a média informujeme vždy, když Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přistoupí k sankčním krokům v souvislosti s odvysílanými obsahy, které mohou mít negativní vliv na dětské diváky.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media