19. 10. 2020

Provozovatelé vysílání jsou povinni dodržovat přísnější zahraniční právní úpravu

Základní pravidla a povinnosti provozovatelů televizního vysílání a poskytovatelů dalších audiovizuálních mediální služeb v celé Evropské unii upravuje Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2018/1808, o audiovizuálních mediálních službách (směrnice o AVMS). Tato právní úprava nastavuje minimální standardy, které musejí být v členských státech dodržovány. Jednotlivé země však mohou přijmout přísnější pravidla. Taková pravidla se pak stát od státu odlišují.

Nastane-li situace, že provozovatel vysílání získá licenci k provozování televizního programu v jednom státě, přičemž ovšem vysílání daného programu je cíleno na jiný stát, než kde byla licence získána, pak je takový provozovatel povinen ve vysílání respektovat přísnější právní úpravu cílové země.

V období posledního roku se na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání stále častěji obracejí dozorové orgány z jiných členských států EU, které řeší problém, že provozovatelé, kteří jsou licencováni v České republice, ale vysílají na jejich území, nedodržují tamější přísnější zákonné povinnosti.

Problémy byly odhaleny dozorovými orgány v Maďarsku a také v Rumunsku. Ve všech zjištěných případech byly ze strany provozovatelů opomíjeny povinnosti, jejichž cílem je ochrana dětských diváků. Konkrétně šlo o to, že provozovatelé adekvátně neoznačovali pořady a upoutávky symboly věkové přístupnosti, jak je v daných státech zákonem vyžadováno.

Rumunský a maďarský dozorový orgán Radu žádaly, aby věc řešila.

Rada tak musela uplatnit postup dle směrnice o AVMS, který stanoví zcela jasný a konkrétní postup v případě, kdy členský stát má nastavena přísnější pravidla a vysílatel, který šíří vysílání zaměřené na jeho území, spadá do pravomoci jiného členského státu. V takovém případě členský stát (v tomto případě Maďarsko a Rumunsko) kontaktuje a požádá příslušný stát, který má pravomoc, aby vyřešil zjištěné problémy (tedy v tomto případě Českou republiku, respektive příslušný správní úřad). Rada dle čl. 4 odst. 2 směrnice o AVMS tak musela požádat poskytovatele mediálních služeb (provozovatele vysílání), aby dodržovali příslušná pravidla obecného veřejného zájmu.

Tento postup Rada využila několikrát. Provozovatele MTV NETWORKS s.r.o. (v současnosti ViacomCBS Networks International Czech s.r.o.) vyzvala dvakrát k dodržování přísnějších pravidel obecného veřejného zájmu cílové země, a to jak v souvislosti s vysíláním programu Comedy Central Hungary směřovaného na území Maďarska, tak programu Comedy Central směřovaného na území Rumunska.

Provozovatele AMC Networks Central Europe s.r.o. Rada vyzvala, aby dodržoval přísnější pravidla obecného veřejného zájmu formulovaných právním řádem Maďarska, a to v souvislosti s vysíláním programu FILM CAFE a také programu Film Mania.

Pokud by provozovatelé uvedené výzvy Rady nevyslyšeli, pak by musel být užit postup předvídaný směrnicí o AVMS, dle něhož mohou již přímo dotčené členské státy, v daném případě Rumunsko a Maďarsko, přijmout proti dotyčným provozovatelům vysílání vhodná opatření, jejichž cílem by bylo dosažení dodržování místního práva.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
12. 3. 2024

Číst knížky je cool

Jakkoli web Děti a média klade opakovaně důraz na nezbytnost mediální gramotnosti a v současnosti pak speciálně gramotnosti digitální a informační, žádné z těchto gramotností by nebylo dosaženo bez té zcela základní – gramotnosti čtenářské.
8. 3. 2024

Verifee – nová zbraň proti dezinformacím

Na webu Děti a média čtenáře pravidelně seznamujeme s výsledky studií, které se zabývají úrovní mediální gramotnosti různých věkových skupin naší populace. Bohužel mnoho výzkumů prokazuje, že v České republice ve znalostech a dovednostech, které jsou pro mediální gramotnost klíčové, značně…
1. 3. 2024

Březen – měsíc čtenářů

  Březen je tradičně měsícem zasvěceným četbě. Na Březen – měsíc knihy, jak se v Československu slavíval od roku 1955, navázala od roku 2009 nová tradice – Březen – měsíc čtenářů.
28. 2. 2024

Kriminálka Anděl s ohrožujícími prvky

Čtenáře webu Děti a média informujeme vždy, když Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přistoupí k sankčním krokům v souvislosti s odvysílanými obsahy, které mohou mít negativní vliv na dětské diváky.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media