19. 4. 2021

Rizika pohádek pro nejmenší

Problematice audiovizuálních obsahů, které jsou ohrožující či nevhodné pro děti, jsme se na webu Děti a média věnovali mnohokrát. Pravidelně naše čtenáře seznamujeme s případy pořadů, v souvislosti s nimiž Rada dospěla k závěru, že jejich odvysíláním v denním vysílacím čase byl ohrožen psychický, fyzický či mravní vývoj dětí a mladistvých. Zpravidla jde o filmy či jiné typy pořadů, které zahrnují násilné scény, obsahy podporující konzumaci drog či alkoholu, otevřené erotické scény apod.

Často se však zabýváme i obsahy, jejichž nevhodnost pro dětské diváky je sporná, resp. obsahy, které jsou považovány za nepřijatelné pro dětské publikum jen určitými rodiči či diváckými skupinami. Na takových specifických případech lze dobře ilustrovat, nakolik je vnímání toho, co je pro děti přijatelné, a co nikoli, subjektivní a podmíněné osobním nastavením hodnotitele.

Zatímco například na rizikovosti naturalisticky zobrazeného násilí v kriminálních seriálech se shodne většina potenciálních hodnotitelů, lidská nahota v neerotických kontextech už zdaleka tak jednotně vnímána není. Zatímco některým rodičům je nepříjemné, pokud děti ve vysílání zahlédnou nahou osobu, jiní považují nahotu za zcela přirozenou, a proto jim na televizních obrazovkách nikterak nevadí. Tento odlišný postoj vyvěrá obvykle z celkového přístupu konkrétního rodiče k výchově.

Únosnost nahoty nebo například vulgárního vyjadřování může být předmětem sporu, na čem se ale rodiče obvykle shodnou je, že pořady určené přímo těm nejmenším divákům, jsou pro tyto diváky plně uzpůsobeny, a proto jsou pro děti zcela bezpečné. A přesto se najdou výjimky.

Například televizní program Paramount v nedávné době vyřadil ze své nabídky dvě epizody z populárního animovaného seriálu pro děti SpongeBob v kalhotách. Tento seriál, který většina rodičů považuje za vtipný, laskavý a z hlediska dětí zcela neškodný, sami tvůrci ve dvou případech označili za nevhodný pro dětské publikum. V epizodě Krize středního věku se pan Krabs v jedné ze scén vloupá do domu ženy, které prohrabává šuplíky se spodním prádlem. Ztvárnění takového chování autoři vyhodnotili jako nepřijatelné. Jako další problematická epizoda byl posouzen díl seriálu nazvaný Krab v karanténě, v němž je rozvíjeno téma povinné karantény při škeblové horečce. Tato epizoda vznikla sice v roce 2019, ale natolik připomíná období pandemie onemocnění covid-19, že tvůrci usoudili, že může být pro dětské diváky zneklidňující.

Téma nevhodnosti některých animovaných příběhů pro dětské diváky se nedávno rozhořelo také v Číně. Kritice čínských rodičů byl podroben například seriál Prasátko Peppa, My Little Pony nebo zfilmované příběhy s Barbie. V těchto seriálech se měly vyskytovat scény obsahující násilí a souboje či aktivity, které by v případě nápodoby byly značně rizikové. Zmiňována je tak například scéna, v níž tatínek prasátka Peppy spadl z letadla nebo se hrdina z My Little Pony ponořil do žhavé lávy.

Jakkoli je zobrazení podobných scén možné považovat za zcela odtažité od reality, najdou se rodiče, kteří se obávají, že z něho děti získávají zkreslené představy o fungování světa a může je svádět k riskantním nápadům.

Takto extenzivně by ovšem bylo možné posoudit takřka jakýkoli pohádkový motiv, který využívá nereálných schopností a nadpřirozených výkonů ztvárňovaných hrdinů. Budeme-li se snažit chránit děti i před hypotetickými riziky, pak fantazijní pohádkový svět značně utrpí.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
2. 4. 2024

Divadélko pro batolata

Na webu Děti a média se často věnujeme mediálním obsahům a službám, které jsou určeny dětem různého věku, včetně předškoláků. Tentokrát se ale zaměříme ještě na mladší diváky. V Praze se totiž připravuje divadlo, které bude určené pro batolata. Divadlo KUK bude fungovat na Praze 4 v objektu…
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media