3. 5. 2021

Významný krok k posílení mediální gramotnosti v EU

Společnost Google v dubnu letošního roku rozeslala orgánům a organizacím podporujícím mediální vzdělávání a sledujícím úroveň mediální gramotnosti zprávu o zahájení činnosti Evropského mediálního a informačního fondu:

„Jsme nadšeni, že můžeme sdílet novinky o našem nedávném oznámení, které nám pomůže posílit mediální gramotnost a bojovat proti dezinformacím v celé Evropě. V tomto prostoru roky spolupracujeme s institucemi EU, národními vládami a komunitou odborníků. Udělali jsme skutečný pokrok, a to i prostřednictvím Kodexu EU pro dezinformace - ale víme, že je třeba udělat ještě více.

Poskytování přístupu k přesným informacím a pomoc lidem při rozpoznání faktů od fikce nikdy nebylo důležitější. Proto dnes přispíváme částkou 25 milionů EUR na zahájení činnosti Evropského mediálního a informačního fondu - nové příležitosti určené k posílení dovedností v oblasti mediální gramotnosti, podpoře kontroly faktů a boji proti dezinformacím v celé Evropě.

Jedná se o pětiletý závazek podporovat Evropský univerzitní institut, Evropskou observatoř digitálních médií a Nadaci Calouste Gulbenkian. Chceme pomoci nezávislým projektům zaměřeným na podporu kritického myšlení, rozšíření kontroly faktů a boj proti dezinformacím.

Víme, že existuje neuspokojená poptávka a podle nového výzkumu se méně než jeden z deseti Evropanů účastnil jakékoli formy školení o mediální gramotnosti online.

Evropský mediální a informační fond bude brzy otevřen pro podávání žádostí. Zájemci by se zde měli zaregistrovat a získat další informace. V nadcházejících týdnech web přivítá návrhy akademických pracovníků, neziskových organizací a vydavatelů a dalších se sídlem v EU, na Islandu, v Lichtenštejnsku, Norsku, Švýcarsku a Velké Británii.

Projekty budou vybírány nezávislými výbory s akademickými a průmyslovými odborníky - veškeré rozhodování bude zcela nezávislé na Googlu. Jako první společnost, která se zapojila, nyní vyzýváme další organizace, aby přispěly a podpořily důležitou práci fondu.

Náš závazek vychází z předchozího úsilí poskytovat finanční prostředky kontrolorům faktů a neziskovým organizacím konkrétně souvisejícím s pandemií a vakcinací proti koronavirům.

Jsme nadšeni tímto oznámením a srdečně zveme všechny, aby šířili informace o Fondu - například tweetováním a zvaním potenciálních žadatelů k návštěvě specializované webové stránky. Těšíme se na shledání s akademiky, neziskovými organizacemi, kontrolory faktů a vydavateli.“


Věříme, že výzva Googlu bude vyslyšena i organizacemi podporujícími mediální vzdělávání v ČR.

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media