26. 7. 2021

Dopřejme si offline prázdniny

Na webu Děti a média mohou čtenáři najít velké množství článků, které se věnují problematice závislosti na sociálních médiích, na potřebě být neustále on-line, na nutkání nepřetržité kontroly mobilního telefonu. Závislost, která se označuje společným termínem netolismus, se stává skutečně vážným, celosvětovým problémem.

Optimisté sice argumentují tím, že dospívající díky komunikačním technologiím, či lépe řečeno hlavně díky nedostatku aktivit a trávení času s vrstevníky „venku“, propadají méně alkoholu a kouření a také zahajují později sexuální život, než předcházející generace, ale to nic nemění na faktu, že zotročení mladých digitálními technologiemi je nebezpečné. Negativní důsledky na fyzické i psychické zdraví jednotlivců, ale na také na kvalitu a intenzitu mezilidských vztahů, již nejsou pouze hypotetické, ale jsou doložitelné konkrétními vědeckými výzkumy.

Komická videa z youtube, která zachycují různá společenství - rodiny u společné večeře, posezení party přátel, diváky v hledišti sportoviště - na nichž všichni zúčastnění hledí do monitoru mobilního telefonu, aniž by vůbec vnímali lidi a svět kolem sebe, už se nejeví tak vtipná, uvědomíme-li si, že jde o každodenní realitu společnou takřka celému světu. Jak smutné je upřednostnění „online novinek“ před těmi nejbližšími, je snad nejvíce patrné na dětských pískovištích, kde se batolata marně potýkají s bábovičkami, zatímco jejich maminky a tatínkové koukají do mobilu.

Není divu, že mnozí experti, zejména psychologové, psychiatři či sociologové, bijí na poplach a volají po digitálním detoxu. Vzniká i řada platforem, paradoxně zpravidla internetových, které ukazují cestu ven z online závislosti a pomáhají zase najít radost ze skutečného života. K této bohulibé snaze přispívá i řada knižních publikací. Jednou z takových je i dětská knížka Chyť bizona, které vyšla v nedávné době.

Autorka Jitka Holasová nás jejím prostřednictvím provede dobrodružstvím sedmiletého Samíka, jeho indiánského dědy Berta a rodičů, kteří se ocitnou bez mobilních telefonů...

Knížka, která bývá představována jako Honzíkova cesta pro 21. století, nabízí letní offline příběh, jenž si nejvíce užijí malí čtenáři se svými rodiči, kteří odloží a nejlépe i vypnou své mobilní telefony.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media