17. 8. 2021

Automatický systém kontroly opakovaného odvysílaní pořadů ohrožujících dětské diváky

Čtenáři webu Děti a média jsou pravidelně informováni o sankcích Rady pro rozhlasové a televizní vysílání uložených v souvislosti s odvysílanými pořady či jinými audiovizuálními obsahy, které mají potenciál ohrozit psychický, fyzický či mravní vývoj dětí a mladistvých.

Je-li Radou pro rozhlasové a televizní vysílání určitý pořad, například film či konkrétní epizoda ze seriálu, vyhodnocen jako ohrožující pro děti a mladistvé, pak je tento pořad zařazen do systému trvalé kontroly sledující, zda pořad nebyl opětovně odvysílán, ať již na programu, kde byl v minulosti předmětem uložené sankce, či na jakémkoli jiném televizním programu.

Tento systém kontroly je plně automatizován. Funguje na bázi software, do něhož je zanesen název inkriminovaného pořadu, přičemž software je propojen s elektronickým průvodcem pořadů (televizním programem), v němž trvale vyhledává opakované zařazení pořadu do vysílání. Je-li takový opakovaný výskyt detekován, pak je o tomto zjištění automaticky vyrozuměn odpovědný pracovník Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jeho úkolem je prověřit, zda byl pořad odvysílán opětně v chráněné době mezi 6. a 22. hodinou, či zda došlo k odvysílání v nočních hodinách, kdy je jeho zařazení neproblematické. Shledá-li Úřad, že pořad byl skutečně znovu zařazen do vysílání mezi 6. a 22. hodinou, pak je proveden monitoring pořadu, aby bylo zjištěno, zda jde opravdu o stejný pořad a nejedná se například jen o shodu názvu.

I v případě, kdy je zjištěno, že jde o totožný pořad, který byl v minulosti předmětem sankce, ještě to neznamená, že došlo k opětovnému porušení zákona. Je totiž možné, že pořad byl provozovatelem upraven tak, aby již nebyl pro děti ohrožující. Například mohla být vystřižena nebo střihově upravena scéna, která byla pro dětské diváky riziková. V případech, kdy pro děti byly ohrožující záběry zobrazující např. těla obětí, pak je možné, aby provozovatel takovou situaci vyřešil rozmlžením příslušného záběru, čímž se problematická pasáž stává nezřetelnou.

Je nutno konstatovat, že provozovatelé často podobné prostředky úpravy audiovizuálního díla používají, aby pořad mohli vysílat i v denním vysílacím čase. Uplatňovány jsou tyto postupy zejména u seriálů, u nichž by vynechání problematické epizody mohlo narušit kontinuitu děje, a divák by byl při sledování seriálu dezorientován.

Někdy ovšem nastávají situace, kdy automatizovaný systém kontroly opětovného odvysílání sankcionovaných pořadů odhalí odvysílání zcela totožného, neupraveného pořadu. Většinou se tak ovšem děje na programu odlišného provozovatele, který není informován o faktu, že pořad je Radou hodnocen jako ohrožující. Nutno dodat, že do podobné situace by se provozovatelé vůbec nemuseli dostat, pokud by rozhodovací činnost Rady průběžně sledovali.

Ve zcela výjimečných případech se pak stává, že automatizovaný systém zjistí, že došlo k odvysílání stejného, neupraveného pořadu, na totožném programu, kde již byl předmětem sankce. Taková situace vypovídá o trestuhodné neodpovědnosti provozovatele vysílání.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání takto v nedávné době díky automatizovanému systému zjistila, že na programu Film+ byl odvysílán film Na život a na smrt od 20.05 hodin, přestože za odvysílání totožného filmového snímku na programu Film+ bylo Radou již v roce 2016 vydáno upozornění v souvislosti s možným ohrožením fyzického, psychického nebo mravního vývoje dětí a mladistvých.  Uvedený pořad obsahoval velké množství násilných scén, které mají potenciál vyvolat u dětského diváka psychický otřes či snížení citlivosti při vnímání násilí a jeho následků. Neakceptovatelný obsah představuje pořad jako celek s obsahem velkého množství násilí, rozsáhlých a vizuálně explicitních pasáží bojových scén s důrazem na vysoký počet mrtvých.

Za odhalené opakované odvysílání filmu opět v chráněném čase mezi 6. a 22. hodinou Rada rozhodla vydat znovu upozornění na porušení zákona, nepřistoupila tak k zahájení řízení o přestupku, které by vedlo k uložení finanční sankce. Tento postup Rada zvolila, jelikož program Film+ je v současnosti provozován jiným subjektem, konkrétně provozovatelem AMC Networks Central Europe s.r.o., zatímco v roce 2016, kdy bylo vydáno předchozí upozornění, byla provozovatelem společnost LINARXUS Czech s.r.o.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media