14. 9. 2021

Studenti si vyzkoušejí volby

Již v minulosti jsme na webu Děti a média opakovaně věnovali pozornost aktivitám organizace JSNS (dříve Jeden svět na školách), která je jedním ze vzdělávacích programů organizace Člověk v tísni.

Cílem výukových programů JSNS je „přispívat k výchově zodpovědných mladých lidí, kteří se orientují v současném světě, otevřeně a kriticky přistupují k informacím, nejsou lhostejní, chtějí ovlivňovat a také skutečně ovlivňují dění kolem sebe“.

JSNS se zabývá širokou paletou témat, od lidský práv, přes moderní československé dějiny, občanskou angažovanost po mediální vzdělávání. JSNS poskytuje pedagogům a školám metodické materiály, výukové filmy a řadu dalších podkladů, které lze využít při výuce ke zvýšení její efektivity a srozumitelnosti.

Aktuálně JSNS připravilo pro studenty další ročník Studentských voleb. Jde o příležitost pro středoškolské studenty vyzkoušet si, jak volby probíhají, na základě jakých kritérií si lze vybírat své kandidáty a jaký je smysl účasti ve volbách.

Studenti se touto praktickou formou seznámí s principy zastupitelské demokracie a s volebním systémem České republiky. Studentské volby předběhnout ty reálné a uskuteční se již 20. a 21. září 2021.

JSNS chce studentům rovněž ukázat, jak významnou roli při volbách a v předvolebním období sehrávají média. Studentům osvětlí zákonitosti předvolebních kampaní, dá jim nahlédnout do tvorby předvolebního televizního vysílání a vysvětlí jim některé mediální aspekty, které vstupují do politické soutěže.

JSNS připravil pro školy a studenty výběr filmů a aktivit, které jim umožní se v dané problematice zorientovat a získat zkušenosti před ostrým vstupem do voličského rozhodování.

 

Zdroj: JSNS.cz

 

 

- ZPĚT -
predchozí
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
12. 3. 2024

Číst knížky je cool

Jakkoli web Děti a média klade opakovaně důraz na nezbytnost mediální gramotnosti a v současnosti pak speciálně gramotnosti digitální a informační, žádné z těchto gramotností by nebylo dosaženo bez té zcela základní – gramotnosti čtenářské.
8. 3. 2024

Verifee – nová zbraň proti dezinformacím

Na webu Děti a média čtenáře pravidelně seznamujeme s výsledky studií, které se zabývají úrovní mediální gramotnosti různých věkových skupin naší populace. Bohužel mnoho výzkumů prokazuje, že v České republice ve znalostech a dovednostech, které jsou pro mediální gramotnost klíčové, značně…
1. 3. 2024

Březen – měsíc čtenářů

  Březen je tradičně měsícem zasvěceným četbě. Na Březen – měsíc knihy, jak se v Československu slavíval od roku 1955, navázala od roku 2009 nová tradice – Březen – měsíc čtenářů.
28. 2. 2024

Kriminálka Anděl s ohrožujícími prvky

Čtenáře webu Děti a média informujeme vždy, když Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přistoupí k sankčním krokům v souvislosti s odvysílanými obsahy, které mohou mít negativní vliv na dětské diváky.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media