10. 1. 2022

ČT uvedla již sedmou pohádku ve znakovém jazyce

Stalo se již tradicí, že Česká televize na každé Vánoce připravuje pohádku určenou speciálně pro malé diváky se sluchovým postižením, která je celá ve znakovém jazyce.

Poprvé Česká televize představila pohádku ve znakovém jazyce před sedmi lety. Tehdy se pohádka u diváků se sluchovým postižením, a nejen u nich, setkala s velkým ohlasem.

Nejnovější pohádku uvedla ČT na televizní obrazovky o proběhlých vánočních svátcích pod názvem O kouzelné rybí kostičce. Diváci ji mohli zhlédnout na Štědrý den odpoledne.

Pro děti se sluchovým postižením jsou pořady tradičně zpřístupňovány tlumočením do znakového jazyka ve vloženém okénku na obrazovce, vánoční pohádka je ovšem speciálním dárkem navíc, protože je přímo pořízena v jejich vlastním - znakovém jazyce.

První taková pohádka z roku 2015, která vznikla v rámci Televizního klubu neslyšících, se jmenovala Vánoční království, a byla první pohádkou svého druhu nejen u nás, ale v celé Evropě.

Vznik takové pohádky není vůbec snadný, protože celý tvůrčí tým musí pamatovat na specifika komunikace prostřednictvím znakového jazyka. Je nezbytné, aby projev protagonistů pohádky vždy probíhal tak, aby pro diváka byl dobře viditelný, krom toho samozřejmě nelze využívat žádné vypravěčské - zvukové prvky mimo obraz, což je u pohádek „pro slyšící“ zcela běžné. Celé tempo pohádky pak musí být uzpůsobeno tomu, že komunikace ve znakovém jazyce probíhá pomaleji než komunikace verbální.

Za uplynulých sedm let Česká televize uvedla děti se sluchovým postižením prostřednictvím pohádek zpracovaných ve znakovém jazyce do světa rozmanitých pohádkových postav, od loupežníků, strašidel, čertů a vodníků až po královskou rodinu, a už nyní se mohou těšit na svoji vánoční pohádku pro rok 2022. A samozřejmě nejen ony, protože díky dabingu jsou tyto pohádky plně srozumitelné i pro slyšící diváky.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media