17. 1. 2022

Rešerše kriminálních seriálů v televizním vysílání X

Již desátý rok po sobě předkládáme čtenářům webu Děti a média závěry rešerše kriminálních seriálů ve vysílání českých celoplošných televizních programů. Cílem rešerší je zjistit, jak významné zastoupení mají v televizním vysílání pořady s kriminální tematikou.

Posledních sedm rešerší – včetně té nynější – se však od těch dřívějších liší, a to především svým rozsahem, pokrývajícím různé části kalendářního roku.

Naší snahou bylo zjistit, k jakému posunu meziročně došlo v nabídce českých televizních programů. Zda je patrný ještě markantnější příklon k pořadům kriminálního žánru, či zda naopak pořadů tohoto typu ubylo.

Rešerše v dřívějších letech zahrnovala vždy stejné časové období, tj. dva týdny v zimním období: jeden týden v lednu a jeden v únoru. Až do roku 2014 probíhala rešerše víceméně stejně. Od roku 2015 se rešerše svým rozsahem výrazně proměnila, neboť zahrnula celkem šest týdnů z průběhu celého roku. Nicméně stále vychází z původních dvou zimních týdnů, od nichž se odvíjí. Rešerše tedy nyní zahrnuje obdobný časový úsek jako v předchozích letech (zpracovaný shodným způsobem) plus čtyři další týdny (vč. jednoho prázdninového) pro srovnání.

Jedná se tedy nejen o meziroční srovnání, ale i o srovnání během jednoho roku, aby byl získán ještě přesnější obraz o celkovém rozměru fenoménu. Obdobným způsobem byla pojata rešerše i v letech 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 a 2020.

 

Vymezení rešeršovaných pořadů


Pozornost se soustředila na všechny hrané kriminální seriály bez rozdílu, tedy nejen ty „tvrdé“, k nimž směřují divácké stížnosti nebo s jejichž vysíláním byla spojena správní řízení Rady.

Stranou byly ponechány jednotlivé kriminální filmy mimo seriálové řady nebo dokumentární seriály s kriminální tématikou.

V této souvislosti zmíníme blíže některá úskalí, s nimiž bylo nutné se vyrovnat.

 

Kritéria výběru

 

Navzdory zdánlivé jednoduchosti zadaných kritérií nebyl výběr seriálů, které figurují v rešerši, v žádném případě vždy zcela jednoznačný či nezpochybnitelný. Některé seriály totiž balancují na hraně žánrů, což se ostatně může projevit i v jejich nejednotné charakteristice v různých přehledech programů (seriál může být jednou označen jako „akční“ a „drama“ jindy „akční“ a „krimi“, jindy prostě jen jako „seriál“ bez bližšího upřesnění). Mnohdy je pak čistě věcí citu, jak seriál vyhodnotit.

Jelikož jedním z rysů kriminálek je zakotvenost v reálném světě (vyšetřování, podoba zločinu apod. – samozřejmě často s velkou dávkou umělecké licence, stylizace a nadsázky), vyloučili jsme z výběru všechny pořady, které tuto hranici překračují. Jisté fantaskní či mysteriózní až hororové prvky jsou přípustné, jakmile se ovšem v anotaci pořadu objevil žánr „sci-fi“, znamenalo to jeho automatické vyloučení z výběru.

V jiných případech však může být dělicí linka velice tenká – žánry jako akční, drama, krimi, mysteriózní apod. velmi často splývají. Rešerše si proto nemůže činit nárok na absolutní přesnost a také tak nečiní; výběr zůstává do jisté míry subjektivní záležitostí. A to jak z toho důvodu, že je nutné vycházet z anotací a žánrového zařazení, které byly sestaveny zvenčí (někdo někde shrnul děj a zadal žánr a výslednou anotaci zveřejnil v otevřených internetových zdrojích), tak i proto, že nikdy nelze být zcela objektivní.

Jiným, ne vždy jasným kritériem, je určení toho, kdy se jedná o samostatně stojící filmy spojené jen velmi volně a kdy o sérii či cyklus. Nemalou měrou opět záleží na zdroji – v jednom programovém přehledu může být titul označen jako série či cyklus/seriál, v jiném může figurovat jako samostatné filmy.

Do jisté míry jsme proto byli závislí na tom, jak je pořad označen v anotaci, na filmových webech apod. Toto označení nemusí být přesné. V mnoha případech je tedy opět věcí citu, co do výčtu zařadit a co ne.

Konečně posledním úskalím, které musíme zmínit, je skutečnost, že provozovatelé často do vysílání zařazují dvě až čtyři epizody nějakého kriminálního seriálu za sebou, přičemž donedávna v přehledu programů, z něhož dlouhodobě vycházíme, bylo těchto několik epizod sloučeno do jednoho časového údaje. Ve výsledku tak vznikalo zkreslení, neboť několik epizod bylo tímto systémem podchyceno jako jedna jediná, a výsledné číslo tak bylo podhodnoceno.

V roce 2020 poprvé tento nejednotný systém přehledu odpadl – každý díl seriálu je nyní uváděn zvlášť a k slučování již nedochází. Stejně tak je tomu v roce 2021. Na jednu stranu tak lze předpokládat daleko přesnější výsledek z letošního i loňského roku, na stranu druhou však hrozí zkreslení při porovnávání letošních a loňských čísel s roky předchozími.

Je proto nezbytné mít na paměti limity rešerše, přesto však věříme, že výstupy, které byly takto získány, mohou poskytnout cenné orientační údaje.

 

Zahrnuté programy

 

Rešerše se týkala následujících celoplošných programů: ČT1, ČT2, NOVA, Nova Cinema, Nova Action (dříve fanda), Prima, Prima COOL, Prima love, Prima KRIMI, Televize Barrandov, Barrandov Krimi (dříve BARRANDOV PLUS) a KINO BARRANDOV.

 

Časový rozsah rešerše

 

Rešerše se týkala celkem šesti týdnů v průběhu celého roku.

Rešerše nejprve pokryla dva zimní týdny začátku letošního roku, konkrétně 2. a 7. týden – jednalo se o časové úseky 11.–17. ledna 2021 a 15.–21. února 2021.

Poté se zaměřila na dva jarní (astronomicky) týdny v časových úsecích 3.–9. května 2021 a 7.–13. června 2021, tj. 18. a 23. týden.

Konečně pro srovnání byly do rešerše doplněny i další dva týdny ze zbývajících ročních obdobíprázdninový týden 19.–25. července 2021 (29. týden) a podzimní týden 4.–10. října 2021 (40. týden).

 

Předpoklady a skutečnost

 

Až do roku 2014 byla zpracovávána rešerše vždy pouze zimního období (leden + únor). Podoba vysílání jiného období roku nebyla podchycena. Předpokladem bylo, že během roku je vysílán zhruba konstantní počet kriminálních seriálů, ovšem s několika výjimkami.

 

Výjimka 1:

Především v době prázdninových měsíců července a srpna se silně proměňuje programová skladba prakticky všech celoplošných programů, a nabídka se přizpůsobuje letní atmosféře a změněnému režimu diváků (prázdniny ve škole, doba dovolených).

Není ani neobvyklé, že v tomto čase je vysílání některých seriálů přerušeno, aby se v září plynule navázalo /případně nenavázalo dalšími díly.

 

Výjimka 2:

Dalším, již z minulých let částečně ověřeným předpokladem bylo, že odlišný režim mají rovněž oba víkendové dny, sobota s nedělí, během nichž počet kriminálek významně klesá – v případě některých programů dokonce na nulu, tedy minimálně v čase 06.00–22.00 hodin.

Jevilo se tedy jako logické, že v průběhu celého roku bude o víkendech vysíláno významně méně kriminálních seriálů než v pracovních dnech. (Tento jev se ostatně alespoň z části týká i jiných dnů pracovního klidu – během státních svátků se rovněž proměňuje vysílání, a to i na programech, které připomínaná výročí apod. nijak neakcentují. I tato situace se promítla do naší rešerše, neboť je do ní zahrnut státní svátek 8. května – Den vítězství (1945), konec 2. svět. války v Evropě.)

 

Dřívější rešerše za rok 2015 ukázala, že výskyt kriminálních seriálů ve vysílání pozemních celoplošných televizních programů je v zimních týdnech stále značný a každým rokem roste. Oproti tomu v dalších částech roku byl patrný významný pokles. Jelikož se však doposud rešerše týkaly vždy jen dvou zimních týdnů, nebylo možno určit, jedná-li se o zcela nový jev, nebo zda se podobný pokles v průběhu roku odehrával i v minulosti. Jednalo se rozhodně o překvapení, které vyžádalo další ověření v roce 2016; v tomto roce byl patrný určitý pokles i v zimních měsících, naopak v jiných částech roku se projevil nárůst, takže se o nějakém celkovém snížení počtu kriminálek nedalo hovořit.

V roce 2017 byly do rešerše zahrnuty další dva nové programy – BARRANDOV PLUS (nyní Barrandov Krimi) a KINO BARRANDOV. Předpoklad byl proto takový, že počet kriminálních seriálů na obrazovce obecně vzrostl, a cílem bylo především zmapovat, jak velký tento nárůst byl. Vzhledem k této předpokládané výrazné disproporci oproti předchozímu roku jsme se zaměřili zejména na tato základní zjištění, jaký byl vlastně nárůst počtu kriminálních seriálů oproti roku 2016.

Jelikož v roce 2018 v TV nabídce opět přibyl další nový program, výmluvně nazvaný Prima KRIMI, byl očekáván další nárůst, na nějž jsme se především zaměřili. Výrazný nárůst byl posléze potvrzen. Výskyt kriminálních seriálů ve vysílání pozemních celoplošných televizních programů se s výjimkou zimního období ani orientačně neshodoval s rokem 2017. Ač byl v roce 2018 zaznamenán poprvé pokles v denním vysílacím čase (zimní období), celkově počet kriminálních seriálů, kterým jsou děti potenciálně vystavovány, opět významně vzrostl.

V roce 2019 nedošlo k změnám oproti předchozímu roku (tj. nezačal vysílat žádný nový program) a situace tak dovolila přímé srovnání let 2018 a 2019.

 

Rok 2020 byl nakonec rokem zcela unikátním, jehož neblahý průběh – daný pandemií nového respiračního onemocnění covid-19 a s ní spojenými protiepidemickými opatřeními – se promítnul do života každého z nás.

Náhle tak vyvstala hypotetická možnost upravení vysílacího schématu provozovateli v návaznosti na nepředvídatelné okolnosti, nemající v dřívějších letech obdoby, tj. probíhající karanténní opatření, vyhlášení nouzového stavu a lockdown (uzavření země), kdy najednou velká část – a v určitých časových obdobích možná většina – populace země uvízla v převážně domácích podmínkách na dlouhé týdny a měsíce.

Do našich očekávání proto probleskla i myšlenka, zda se získané údaje z jarního a posléze i letně-podzimního srovnávacího období nebudou oproti letem minulým nějak významněji lišit.

 

2021

 

I rok 2021 se bohužel nesl ve znamení pokračující pandemie onemocnění covid-19 a rozličných omezení (jaro, podzim 2021).

V roce 2021 se rovněž uskutečnily volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (8. a 9. října 2021), s čímž souviselo předvolební vysílání (např. pořady Superdebata České televize; Předvolební Aréna Jaromíra Soukupa; Volby 2021: Debata; Volby 2021: Jdeme k volbám; Volby 2021: Otevření volebních místností apod.). I tato skutečnost mohla poněkud pozměnit vysílací schéma.

Každopádně nás v roce 2021 zajímal (stejně jako v roce 2020) – kromě dílčích vysílacích proměn programové nabídky během sledovaných období roku – zejména meziroční vývoj.

 

Zimní období

 

Za rešeršované dva týdny v zimním období bylo zaznamenáno 772 různých dílů kriminálek (vč. repríz).

Připomínáme, jakých programů se rešerše týká:

Jelikož v roce 2021 byly do rešerše zahrnuty stejné programy jako loni, lze učinit jednoduché srovnání.

Připomínáme však nejednotnost uvádění jednotlivých dílů v přehledech programů – dříve v některých případech docházelo ke slučování navazujících dílů do jednoho údaje, kterýžto jev se již v letošním roce neobjevoval. Při nejlepší vůli tak může docházet k určitému zkreslení při meziročním srovnání. Lepší zdroje k výpočtům však nemáme.

 

Historie

 

Jak již bylo zmíněno v úvodu, rešerše se v roce 2015 svým rozsahem výrazně pozměnila – nově zahrnula celkem šest týdnů z průběhu celého roku (v letech 2012–2014 byla rešerše zpracovávaná v jednodušší, dá se říci oproti dnešku v osekanější podobě, zahrnovala pouze zimní období). Zimní období však dokážeme zpětně porovnat až do roku 2012.

Mapování výskytu kriminálních seriálů započalo v roce 2012 a od té doby každoročně probíhá. Vývoj se ukázal být v mnoha ohledech nepředvídatelný, neboť v prvním roce našeho zkoumání řada pozdějších jevů ještě neexistovala. Máme na mysli zejména přibývání televizních programů se specializovaným zaměřením.

Hned v příštím roce 2013 začal vysílat program fanda a došlo k nárůstu počtu vysílaných kriminálek (v denním vysílacím čase – 6.00–22.00 hodin – byl tento nárůst více jak o čtvrtinu). Nárůst pokračoval i v letech 2014 a 2015, a pokud jde o zimu, bylo patrné, že se jedná o setrvalý trend. Po dobu, kdy byla rešerše prováděna, tj. od roku 2012, byl za toto období každoročně patrný nárůst.

V roce 2016 však přišel překvapivý pokles, pokud jde o celkový počet. V zimním období to bylo poprvé, co byl takový pokles zaznamenán. Nicméně pokud jde o časový úsek 6.00–22.00 hodin, pokles nastal pouze v lednovém týdnu. V únorovém týdnu došlo naopak k (zcela nepatrnému) nárůstu. Můžeme tedy říci, že se únorová čísla za rok 2015 a 2016 držela na stejné úrovni.

Hned v roce 2017 došlo k nárůstu ve všech ohledech, neboť přibyly dva nové programy. V případě sledovaného denního vysílacího času bylo lze v roce 2017 pozorovat nárůst o 40,19 % oproti roku 2016.

V roce 2018 přibyl další program (Prima KRIMI), avšak v zimním období dosud nezačal vysílat, tudíž výsledky oproti minulému roku nijak neovlivnil. Pokud jde o celkový počet, došlo k zcela minimálnímu nárůstu, v případě denního vysílacího času pak byl zaznamenán pokles, a to o 6,65 % oproti předchozímu roku. V roce 2019 se pokles již neopakoval, a čísla začala opět růst, což následně platilo i pro rok 2020.

Rešerše prokázala setrvalý růst, pouze se dvěma výkyvy směrem dolů v letech 2016 a 2018, které se však v letech následujících nikdy nepotvrdily. Jednalo se tak spíše o ojedinělé zvraty, které neměly návaznost, celkový trend růstu je poměrně jednoznačný.

S rokem 2021 ovšem došlo opět k poklesu, viz dále.

 

Srovnání 2020–2021

 

Za rešeršované dva týdny v zimním období bylo zaznamenáno 772 různých dílů kriminálek (vč. repríz). V denním vysílacím čase jich bylo 493. (V roce 2020 se jednalo o 842 kriminálek celkem, a o 539 kriminálek v denním vysílacím čase.)

Pokud jde o celkový počet, došlo tak v zimním období v roce 2021 k poklesu o 8,31 % oproti roku 2020. V případě sledovaného denního vysílacího času (6.00–22.00 hodin) pak můžeme v roce 2021 pozorovat pokles o 8,53 % oproti loňskému roku.

Oproti předchozím dvěma letům byl tedy zaznamenán pokles ve srovnání s předchozím rokem (jak jsme uvedli výše, naposledy tomu tak bylo v roce 2018).

Pokud jde o časové rozložení, je srovnatelné s loňským rokem a platí, že většina kriminálních seriálů je vysílána během dne v časovém období 06.00–22.00 hodin. Tento jev se nijak nemění.

Je třeba podotknout, že v čase od 6.00 do 22.00 hodin, což je 16 hodin, byly odvysílány 2/3 kriminálek, zatímco v čase od 22.00 do 6.00 hodin 1/3 kriminálek, tj. ve dvou třetinách dne (16 hodin mezi 6. a 22. hodinou) bylo odvysíláno 2/3 kriminálek a v jedné třetině dne (od 22.00 do 6.00 hodin, tedy během 8 hodin) 1/3 kriminálek. Rozložení kriminálek v čase tedy bylo konstantní bez ohledu na to, zda jde o dobu denní, kdy je třeba zvýšená ochrana dětí, či noční.

Pokud jde o srovnání vysílacího schématu „všední den vs. víkend“, dlouho platilo, že v neděli (a o víkendu vůbec) nejsou kriminální seriály nasazovány do vysílání v tak hojném počtu jako ve všední den. S nástupem programů specificky zaměřených na krimi pořady to již neplatí – na programech Nova ActionPrima KRIMI jsou kriminální seriály zařazovány po celý týden bez rozdílu.

Na programu Prima love přestaly být v roce 2018 po zprovoznění programu Prima KRIMI uváděny kriminální seriály (v roce 2020 nebyla na programu Prima love zaznamenána jediná kriminálka; v roce 2021 to byla jedna jediná). Ovšem nedá se hovořit o tom, že se kriminálky jen přesunuly z jednoho programu na druhý, neboť zatímco na programu Prima love tvořily jen jeden z více žánrů (byť častý), program Prima KRIMI je na nich de facto celý vystavěn.

 

Bylo zjištěno, že obvyklé denní schéma programu Prima KRIMI sestává z jednolitého bloku hraných kriminálních seriálů, který bývá narušen pouze na jeho začátku a na konci.

Např. ve čtvrtek 14. ledna 2021 byl od 6.05 hodin odvysílán pořad Noční Praha s charakteristikou „záběry stmívajícího se města a nočních pohledů na Prahu z Letné a z Vyšehradu“. Od 7:10 hodin byl zařazen pořad Policie v akci, tedy formát, který nemůžeme do přehledu započítat, ačkoli se zabýval kriminalistickým vyšetřováním (jednalo se o českou reality show/doku-drama). Od 8:00 hodin byl už zařazen hraný kriminální seriál Siska III (10), načež vysílání kriminálních seriálů se již do konce kalendářního dne nezastavilo a ještě přesáhlo do dne dalšího. Až od 3:40 hodin po půlnoci byl zařazen další pořad, který nespadal do sféry našeho zájmu, tj. další díl Policie v akci. Od 4:35 hodin pak navazoval pořad Noční Praha.

Ve čtvrtek 18. února 2021 byl od 6:10 hodin uveden pořad s názvem Noční Praha, od 7:00 hodin již startovalo pásmo hraných kriminálek (a to seriálem Siska VI (9)). Tento blok byl přerušen až po půlnoci ve 3:40 hodin pořadem Policie v akci, od 4:35 hodin následovala Noční Praha.

Kromě výjimek je tedy vysílání programu Prima KRIMI – shodně se svým názvem – naplněno výhradně kriminálními seriály. (Dodáváme, že identické vysílací schéma bylo do vysílání zařazeno i loni, tedy v roce 2020).

Na tomto programu rovněž v minulosti padla dlouhá léta předtím neměnná „tradice“, že seriál Vraždy v Midsomeru je vysílán výhradně o víkendech (na programu Prima).

 

Program Nova Action do jisté míry udržuje obdobný model jako program Prima KRIMI, přece jen se však v jeho nabídce objevuje daleko více pořadů s nekriminální tematikou, a to i během dne, a dochází tak k rozbití onoho „monolitického bloku“ – typického pro vysílání Prima KRIMI – do několika bloků menších. Stejný jev jsme pozorovali již dříve.

Na programu Nova Action jsme kromě krimiseriálů zaznamenali i sportovní utkání (Tipsport liga 2021 – záznam utkání o bronz fotbalového Tipsport Malta Cupu MLT; Basketball Champions league 20/21), reality show (Válka skladů VI; Mistři zastavárny XII), dokument (Extrémní sporty 2021) či teleshopping (2x).

 

 

V obecné rovině pak stejně jako v minulých letech musíme zdůraznit, že ne každý kriminální seriál musí být zpracován tak, že reálně hrozí ohrožení dětí či mladistvých – naopak, mnohé takové seriály jsou zpracovány poměrně umírněnými filmařskými prostředky. Mnohé jsou ovšem naopak zase velice realistické.

V každém případě se však jedná o celé bloky odpoledního či podvečerního vysílání, kdy jsou uváděny pouze a jen seriály s kriminální tématikou, a dětský divák může před televizí prosedět u kriminálních seriálů v podstatě celý den od rána až do podvečerních hodin, zcela bez korekce dospělých.

Lze stále pozorovat, že kriminální seriály jsou vysílány zejména v odpoledních hodinách, kdy lze předpokládat přítomnost dětí doma po návratu ze školy.

Většina z kriminálek má přitom základní společné rysy – prezentují mnoho násilí, prezentují trestnou činnost, která v reálném životě má jistě výrazně menší podíl na životě společnosti, než jaký je její podíl v televizním vysílání atd. V minulých letech bylo odvysílání přibližně dvou desítek krimi pořadů spojeno s upozorněním na porušení zákona nebo s uložením pokuty.

Denní vysílací čas ve všedních dnech bývá často využíván k vysílání repríz pořadů, které si již premiéru v atraktivnějším večerním čase odbyly, a provozovatelé se snaží využít vysílací práva, která dosud mají – jde o určitou recyklaci pořadů již nepoužitelných v atraktivnějších vysílacích časech. Toto právo jistě nelze provozovatelům upřít, ale je vidět, že krimi seriály považují za snadnou volbu pro takovéto využití, kdy skutečná programová dramaturgie, která by brala ohled na diváky, kteří mohou být v takovém čase u obrazovek, jde stranou.

Provozovatelé rovněž – s výjimkou České televize – zatím stále nepřikročili k samoregulaci ve vztahu k nasazování pořadů do vysílání a k jejich označování podle vhodnosti pro různé věkové skupiny diváků.

Také tento přístup se jeví tak, jako by provozovatelé čekali na regulaci, která jim bude vnucena shora, namísto toho, aby dosáhli větší svobody samoregulací, kterou by pak sami aplikovali namísto úředního dozoru zvenčí.

Je nutno vzít v potaz i skutečnost, že do rešerše nebyly započítány jednotlivé filmy s kriminální tematikou, tj. pořady, které netvoří cyklus či ucelenou řadu, ale ani dokumentární seriály, zabývající se kriminálními činy.

Ve sledovaných obdobích byly vysílány i různé dokumentární seriály, týkající se zločinů a jejich vyšetřování. A samozřejmě byly vysílány i jednotlivé filmy s kriminální tématikou.

Celková nabídka pořadů zabývajících se zločinem tak byla vyšší, než jak ji zachytila naše rešerše.

Oproti roku 2020 byl nicméně v zimním období v denním vysílacím čase zaznamenán pokles, a to o 8,53 %.

 

Jarní období

 

Za rešeršované dva týdny v jarním období bylo zaznamenáno 680 různých dílů kriminálek (vč. repríz).

Zatímco během lednového a únorového týdne bylo odvysíláno celkem 772 dílů různých seriálů, vč. repríz, v květnovém a červnovém týdnu se jednalo o 680 dílů.

Budeme-li počítat pouze časový úsek vymezený 6.–22. hodinou, pak v obou jarních týdnech bylo odvysíláno 424 různých kriminálek oproti 493 v zimním období, jde o pokles o 14 %.

V jarním období byl tedy oproti zimnímu období zaznamenán ve sledovaném čase 6.00–22.00 hodin pokles.

 

Zatímco během jara 2020 se jednalo o 794 dílů, na jaře 2021 se jednalo o 680 dílů (na jaře 2019 se jednalo o 811 dílů; na jaře 2018 to bylo 785 dílů; na jaře 2017 se jednalo o 648, na jaře 2016 šlo o 453 dílů).

Budeme-li počítat pouze časový úsek vymezený 6.–22. hodinou, pak na jaře 2021 bylo odvysíláno 424 různých kriminálek oproti 508 na jaře 2020, jedná se o pokles o 16,54 % oproti loňskému roku.

Pokud jde o celkové číslo, vidíme pokles o 14,36 % oproti loňskému roku.

Pokud jde o časové rozložení, stále platí, že většina kriminálních seriálů je vysílána během dne v časovém období 06.00–22.00 hodin, viz graf níže.

 

Letní a podzimní období

 

Za rešeršované dva týdny v letním /podzimním období bylo zaznamenáno 691 různých dílů kriminálek (vč. repríz).

Zatímco během květnového a červnového týdne bylo odvysíláno celkem 680 dílů různých seriálů, vč. repríz, v červencovém a říjnovém týdnu se jednalo o 691 dílů, tedy o podobné množství. Jde o malý nárůst, a to o 1,68 %, tj. zaokrouhleně o 2 %.

Budeme-li počítat pouze časový úsek vymezený 6.–22. hodinou, pak v letním a podzimním týdnu bylo odvysíláno 411 různých kriminálek oproti 424 v jarním týdnu. Pokud tedy jde o sledovaný úsek (6.–22. hodina), zde vidíme pokles o 3,07 %.

 

Během letního a podzimního týdne roku 2020 bylo odvysíláno celkem 799 dílů různých seriálů, vč. repríz, v případě letního a podzimního týdne 2021 se jednalo o 691 dílů. Jedná se o pokles o 13,52 % oproti roku 2020.

Budeme-li opět počítat pouze časový úsek vymezený 6.–22. hodinou, pak v letním a podzimním týdnu 2020 bylo odvysíláno 498 různých kriminálek, zatímco v roce 2021 to za stejné období bylo 411 kriminálek.

Oproti roku 2020 byl za stejné období v roce 2021 zaznamenán pokles o 17,47 %.

 

Pro tento pokles existuje zcela zjevné vysvětlení. V říjnovém týdnu bylo na programu Nova Action zaznamenáno poněkud odlišné programové schéma, které oproti ostatním monitorovaným týdnům zahrnovalo zejména dokumenty a reality show (pořady Válka skladů, Mistři zastavárny a Extrémní sporty byly uváděny již dřív, nově přibyly tituly Mezi žraloky, V dračím doupěti, SAS: Přežij a vyhraj a Strážci hranic: Austrálie), z kriminálních pořadů v některé říjnové dny zůstal ve vysílání již jen seriál Kobra 11. Lze předpokládat, že podobný výpadek se musel viditelně projevit i ve statistice.

Pokud jde o časové rozložení, stále platí, že většina kriminálních seriálů je vysílána během dne v časovém období 06.00–22.00 hodin, viz graf níže.

 

Pokud jde o meziroční srovnání, ve všech sledovaných týdnech bylo oproti minulým rokům na programech provozovatele Barrandov Televizní Studio a.s. (programy Televize Barrandov, Barrandov Krimi a KINO BARRANDOV) uvedeno jen velmi málo kriminálek, povětšinou žádná – výjimku tvořily víkendy v lednovém, únorovém, květnovém a červnovém týdnu, kdy byly uvedeny seriály Doktorka Kellerová, Otec Braun a Big Ben.

Bylo zaznamenáno odvysílání jediného případu na programu Prima love provozovatele FTV Prima, spol. s r.o. Jednalo se o jeden ze tří dílů série Vraždy odvedle, konkrétně díl Falešné obvinění (odvysíláno 25. července 2021). Loni nebyl na tomto programu podchycen žádný kriminální seriál.

 

K výsledkům rešerše jako celku

 

V roce 2019 byl za celé období zaznamenán výrazný nárůst, a to ačkoliv nepřibyl žádný nový program. Tento nárůst se v roce 2020 neopakoval, nebo přesněji – čísla rostla pouze v zimě, později již ne, tedy vývoj byl v daném roce kolísavý (přičemž jako o nevypočitatelném lze hovořit o celém loňském i letošním roku poznamenaném pandemií onemocnění covid-19, nejen o číselných zjištěních).

V roce 2021 se objevil znatelný pokles, a to zejména v podzimním týdnu (což mohlo mít na svědomí jak předvolební vysílání, tak i zařazení většího množství jiných žánrů na programu Nova Action na úkor kriminálek).

Rešerše ukázala, že v roce 2021 výskyt kriminálních seriálů ve vysílání pozemních celoplošných televizních programů klesal (nejen) v prioritně sledovaném zimním období (lednový a únorový týden). I tak je ale jejich počet v zimním období 2. nejvyšší (za dobu, co rešerše probíhá). K tomuto vysokému trendu se zdají v obecné rovině významně přispívat specializované programy Nova Action a Prima KRIMI.

V ostatních sledovaných obdobích – jarním (květen + červen) a letně/podzimním (červenec + říjen) – docházelo přeci jen k výraznějšímu poklesu u obou sledovaných parametrů (celkový a denní vysílací čas) – s výjimkou nepatrného nárůstu u celkového počtu kriminálek v letně/podzimním období oproti jarnímu (o necelé 2 procenta, spíše lze tedy mluvit o stagnaci).

Nicméně stále platí, že čísla se i tak drží poměrně vysoko, což vzhledem k existenci tematických programů příliš nepřekvapuje. Těžko také hledat v letošních číslech počátek nějakého dlouhodobého sestupného trendu.

 

Skutečnost, že program Nova Action pozměnil svoji nabídku v říjnovém týdnu a potlačil vysílání kriminálek, je zajímavým, ovšem ojedinělým úkazem. Z dlouhodobějšího horizontu se zdá být významnějším jevem takřka úplné vymizení kriminálek z programů provozovatele Barrandov Televizní Studio a.s.

Další věcí jsou samozřejmě časové limity dne; jestliže nabídku programu Prima KRIMI již nyní představují takřka výhradně hrané krimiseriály, nezbývá již příliš mnoho prostoru na expanzi daného žánru. Den nemůže mít více jak 24 hodin.

 

Na závěr doplňujeme stručný přehled čísel, týkajících se denního vysílacího času.

Vezmeme-li jako základní rešeršované období dva zimní týdny, a srovnáme-li získaná data z minulých let s rokem 2012, kdy byla obdoba této rešerše poprvé zpracována, vidíme tato čísla:

Období: 1 týden v lednu, 1 týden v únoru 2012, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 202

Období: 1 týden v lednu, 1 týden v únoru 2013, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 263

Období: 1 týden v lednu, 1 týden v únoru 2014, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 349

Období: 1 týden v lednu, 1 týden v únoru 2015, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 368

Období: 1 týden v lednu, 1 týden v únoru 2016, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 311

Období: 1 týden v lednu, 1 týden v únoru 2017, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 436

Období: 1 týden v lednu, 1 týden v únoru 2018, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 407

Období: 1 týden v lednu, 1 týden v únoru 2019, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 450

Období: 1 týden v lednu, 1 týden v únoru 2020, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 539

Období: 1 týden v lednu, 1 týden v únoru 2021, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 493


Další dvě období jsou v letech 2020 i 2021 sestupná (data jsou zpracovávána až od roku 2015):

Období: 1 týden v květnu, 1 týden v červnu 2015, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 284

Období: 1 týden v květnu, 1 týden v červnu 2016, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 307

Období: 1 týden v květnu, 1 týden v červnu 2017, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 384

Období: 1 týden v květnu, 1 týden v červnu 2018, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 488

Období: 1 týden v květnu, 1 týden v červnu 2019, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 530

Období: 1 týden v květnu, 1 týden v červnu 2020, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 508

Období: 1 týden v květnu, 1 týden v červnu 2021, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 424


Období: 1 týden v červenci, 1 týden v říjnu 2015, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 249

Období: 1 týden v červenci, 1 týden v říjnu 2016, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 322

Období: 1 týden v červenci, 1 týden v říjnu 2017, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 384

Období: 1 týden v červenci, 1 týden v říjnu 2018, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 495

Období: 1 týden v červenci, 1 týden v říjnu 2019, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 576

Období: 1 týden v červenci, 1 týden v říjnu 2020, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 498

Období: 1 týden v červenci, 1 týden v říjnu 2021, denní vysílání (06.00–22.00 hodin): 411

 

Stejně jako v předchozích letech tedy platí, že seriály s kriminální tématikou se zjevně trvale a nepřehlédnutelně zabydlely na našich obrazovkách. Jejich popularita je zřejmá, pokles jejich počtu nelze očekávat. Nezbývá než doufat v odpovědný přístup provozovatelů, spočívající v zařazení potenciálně problematických titulů až do pozdních večerních/nočních hodin.

Podotýkáme, že pokud nedojde prokazatelně k porušení zákona o vysílání, Rada nemůže konat. Pokud tedy nějaký pořad „pouze“ není pro děti příliš vhodný (např. svou komplikovaností, tísnivostí apod.), avšak nedochází zde k ohrožení některého z vývojů, nelze proti jeho vysílání nic namítat ani v denním vysílacím čase.

Celá řada kriminálních seriálů nás tedy bude provázet v průběhu dne i nadále.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media