3. 10. 2022

Pohádky ze světa LGBTQ+

Lze se domnívat, že v České republice jsou v médiích dostatečně zastoupeny informace o problematice LGBTQ+, včetně otázek spojených s transsexualitou. Rozhodně nejde o témata, která by byla nějak tabuizována, jde nicméně o oblast, která je srozumitelná spíše dospělým. Děti, které přicházejí do kontaktu s osobami, jež například procházejí tranzicí, mohou být zmatené a dezorientované. Toho jsou si příslušníci LGBTQ+ komunity vědomi, a proto vítají projekty, které dětem, pochopitelně přiměřeně jejich věku, danou oblast přiblíží. Taková raná osvěta je totiž i prevencí budoucí nesnášenlivosti vůči queer osobám.

Jednou z iniciativ, které mají za cíl ukázat dětem jejich jazykem svět queer komunity, je dětská knížka Barevné Pohádky. Její autor*ka JaCobra je absolvent*ka FAMU a pohádková knížka původně vznikla jako její*ho diplomová práce. JaCobra je nebinární umělec*kyně, proto jazykové tvary s hvězdičkou.

JaCobra vytvořil*a pohádky inspirované příběhy skutečných lidí s odlišnou sexuální orientací, genderovou identitou nebo třeba s alopecií. Sám*a JaCobra k tomu říká, že nechtěl*a pracovat s vymyšlenými příběhy, protože chtěl*a dětem prezentovat realitu takovou, jaká je, i s negativními věcmi, které se kolem nás dějí.

Knížka obsahuje čtyři pohádky a užívá tradiční pohádkový jazyk a zahrnuje i staročeská slova, která některé děti už ani nemusejí znát. Prostřednictvím příběhů ale jejich významu porozumí. Kniha obsahuje také slovníček pojmů pro rodiče, aby si oni sami mohli ujasnit terminologii týkající se tématu příběhu, a mohli dětem určité věci z pohádky lépe vysvětlit.

Čtenáři se tak mohou seznámit například s transgender tematikou v pohádce Motýlí Křídla, která je o princi Emanuelovi, který si necítí dobře ve svém těle, rád si hraje s děvčaty a panenkami, ale kluci se mu posmívají a trápí ho. Proto v dospělosti Emanuel odejde do cizího království, kde začne nosit dámské šaty a pít lektvar, aby se stal princeznou. Jako princezna Sofie je konečně šťastný.

Téma alopecie je zpracováno v pohádce o princezně, které vypadají všechny vlasy, chlupy, řasy i obočí, ale přesto je stále nesmírně krásná.

Autor*ka uvádí, že při zpracování knížky se nechal*a inspirovat psychology, kteří se zabývají otázkami sebevzdělávání, zejména psycholožkou Janou Nováčkovou, která napsala knížku Respektovat a být respektován.

Pro zájemce byl ke knížce Barevné Pohádky zřízen i instagramový účet, kde lze nalézt další informace a podněty k otevřené komunikaci s dětmi.

Autor*ka věří, že svou knížkou pomůže dětem pochopit, že svět není černobílý a že kolem nás žijí lidé různých etnik, orientací, forem soužití, tvarů postav apod. A takové pochopení je prvním krokem k empatii a respektu k menšinám.

 

 

Zdroj:

„Předobrazem postav jsou skuteční LGBTQ+ lidé a jejich osudy,” říká autor*ka pohádkové knihy | HATEFREE CULTURE

Blesk Podcast: Když princ se stane princeznou. Česko má první LGBTQ+ pohádky pro děti op Apple Podcasts

 

 

 

- ZPĚT -
predchozí
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
12. 3. 2024

Číst knížky je cool

Jakkoli web Děti a média klade opakovaně důraz na nezbytnost mediální gramotnosti a v současnosti pak speciálně gramotnosti digitální a informační, žádné z těchto gramotností by nebylo dosaženo bez té zcela základní – gramotnosti čtenářské.
8. 3. 2024

Verifee – nová zbraň proti dezinformacím

Na webu Děti a média čtenáře pravidelně seznamujeme s výsledky studií, které se zabývají úrovní mediální gramotnosti různých věkových skupin naší populace. Bohužel mnoho výzkumů prokazuje, že v České republice ve znalostech a dovednostech, které jsou pro mediální gramotnost klíčové, značně…
1. 3. 2024

Březen – měsíc čtenářů

  Březen je tradičně měsícem zasvěceným četbě. Na Březen – měsíc knihy, jak se v Československu slavíval od roku 1955, navázala od roku 2009 nová tradice – Březen – měsíc čtenářů.
28. 2. 2024

Kriminálka Anděl s ohrožujícími prvky

Čtenáře webu Děti a média informujeme vždy, když Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přistoupí k sankčním krokům v souvislosti s odvysílanými obsahy, které mohou mít negativní vliv na dětské diváky.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media