28. 11. 2022

Twich omezil propagaci hazardu

Pravidelní čtenáři webu Děti a média jsou dobře obeznámeni s možnostmi regulace různých typů audiovizuálních mediálních služeb z hlediska ochrany nezletilých uživatelů, ale například i z hlediska ochrany spotřebitelů. Regulace má v zásadě dva přístupy. Prvním je regulace takříkajíc vnucená, tedy regulace nastavená legislativně příslušnými právními normami. Druhý přístup vychází od samotných subjektů, které se rozhodnou k dobrovolné samoregulaci, a to zpravidla jako k projevu své společenské odpovědnosti.

 

V dané souvislosti se jako atypický a velmi specifický jeví krok s cílem regulace nežádoucího obsahu v audiovizuální mediální službě, ke kterému přistoupili spolutvůrci služby Twich.

Twich neboli také Twich.tv je platforma pro živé vysílání – streaming. Byla založena v roce 2011 a v roce 2014 ji zakoupila americká společnosti Amazon.com. Twich se zaměřuje na videohry, na eSport (progaming), ale také na hudbu, umění či talkshow. Obsah je vytvářen streamery, kteří si sami rozhodují, jestli jimi vytvořený obsah bude volně dostupný, nebo bude zpoplatněn.

Streamovací platforma Twitch mnoha mladým lidem v podstatě zcela nahradila televizní vysílání. Za loňský rok služba zaznamenala čistý čas sledovanosti neuvěřitelných 24 miliard hodin.

Twich je v současnosti nejpopulárnější službou svého druhu. Obrovský podíl na trhu má zejména ve Spojených státech.

V nedávné době však do hladkého fungování Twiche zasáhli jeho samotní spolutvůrci – streameři, kteří pohrozili stávkou v případě, že služba nezačne regulovat vysílání hazardu.

Propagace sázení a především online casin se totiž v obsahu Twiche začaly stále více prosazovat. Mnozí streameři si z podpory hazardu udělali velmi výhodný byznys. A jelikož jejich cílovou skupinou jsou především mladí lidé a dospívající, riziko dopadu takové propagace bylo zjevné. Situace začala zneklidňovat nejen rodiče mladých uživatelů služby, ale dokonce i ostatní streamery, kteří takové chování považují za neetické a nesprávné.

Pomyslnou poslední kapkou bylo, když se streamer Silver přiznal ke své závislosti na gamblingu, ke kterému využil i zapůjčených 200 tisíc dolarů od fanoušků a kolegů, které prý není schopen splatit.

Na to reagovala jedna z nejoblíbenějších streamerek Twiche, Pokimane, ultimátem, že buď začne Twich propagaci sázení regulovat, nebo ona a s ní další streameři budou službu bojkotovat.

Pokud by k podobné stávce streamerů došlo, mohlo by to znamenat poměrně výrazný propad příjmů Twiche, proto výzva nezůstala bez reakce.

Mezi protestujícími streamery a Twichem došlo k dohodě a do pravidel fungování Twiche byl doplněn zákaz vysílání hazardních stránek, které obsahují výherní automaty, ruletu nebo hry v kostky a které nemají licenci v USA, případně jiných jurisdikcích, které poskytují dostatečnou ochranu spotřebitelů.

Takové řešení je sice polovičaté, jelikož nadále mohou být propagovány registrované sázkové služby, ale určitý pozitivní posun to je.

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/hry/novinky/stream-gambling-twitch-stavka-hry-regulace-pokimane.A220923_115128_bw-novinky_srp

 

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media