23. 1. 2014

Den bezpečnějšího internetu 2014

Letošní ročník Dne bezpečnějšího internetu, který proběhne 11. února 2014, bude již jedenáctým v pořadí. Tentokráte bude provázen mottem „Vytvořme společně lepší internet…“ a stejně jako v minulosti bude v souvislosti s ním organizována řada osvětových aktivit.

K těm tradičním patří soutěž pro kolektivy škol, knihoven, dětských domovů apod. a také soutěž pro jednotlivce, zejména žáky a studenty, organizovaná Národním centrem bezpečnějšího internetu a Linkou bezpečí.  

Pokud organizátoři uspořádají jakoukoliv osvětovou aktivitu (besedu s žáky, výtvarnou nebo vědomostní soutěž, přednášku či diskusi, natočí video na téma bezpečného internetu apod.),  o své aktivitě  informují  e-mailem na info@saferinternet.cz, prolinkují své webové stránky s informacemi o kampani Dne bezpečnějšího internetu, budou následně zařazeni do slosování o hodnotné ceny (herní konzoli xBox, mobilní telefon, software, knihy, exkurzi do ČT atd.). Překvapením bude celonárodní vyvrcholení kampaně. Uzávěrka proběhne koncem března, vítězové budou slosováni v první půli dubna a hlavní cena bude výherci předána v rámci tradiční konference Národního centra bezpečnějšího internetu v Senátu Parlamentu ČR, která je plánována na květen 2014.

 banner

U příležitosti Dne bezpečnějšího internetu bude, pod záštitou Národního centra bezpečnějšího internetu, na trh uvedena kniha „Hustej INTERNET“, autorek Lenky Eckertové a Lucie Seifertové.

Záměrem knihy je poučit děti o online rizicích, prevenci a řešení problémů zábavnou formou. Kniha je určena především pro cílovou skupinu dětí, zhruba ve věku 4.–6. třídy ZŠ (s přesahem níž i výš), ale též pro jejich rodiče a pečující dospělé: učitele, družináře, knihovníky apod. Obsah vychází ze zkušeností, které Lenka Eckertová sbírá při svém působení v Národním centru bezpečnějšího internetu i jako matka dvou dětí.

Text s příhodami ze života – doplněný vysvětlivkami pro méně zkušené uživatele internetu, a velké množství vtipných ilustrací provází děti nástrahami kyberprostoru. Těžištěm je znázornění situací, do nichž se dnešní děti skutečně dostávají a jsou nuceny je řešit – ať již s pomocí dospělých, anebo samy. Řeč je např. o kyberšikaně (šikana s využitím moderních komunikačních technologií), kybergroomingu (lákání na schůzku), hrách a závislosti, škodlivém softwaru, reklamě a nákupech, bezpečném využívání sociálních sítí (vysoké procento uživatelů Facebooku tvoří děti pod hranicí 13 let) atd. Hlavní postavou knihy je desetiletý Michal, který popisuje dění kolem své rodiny. Dětským způsobem komentuje absurdní situace a problémy, s nimiž se setkává na internetu i v reálném světě – ve vztahu k moderním technologiím.

hustej internet 

- ZPĚT -
predchozí
22. 6. 2023

Na Slovensku probíhá Mediálně pozitivní týden

Slovenská Rada pre mediálne služby, což je obdoba české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, ve dnech od 19. do 25. června 2023 vyhlásila   Mediálně pozitivní týden,   a to u příležitosti světového Positive media day, který spadá na 22. červen.
12. 6. 2023

YouTube: Dejte si pauzu

Platforma YouTube přispěla k boji proti dezinformacím a k rozvoji mediální gramotnosti krátkými osvětovými videi. Tato videa v trvání 15 sekund představují jednoduchý návod, jak pracovat s informacemi a jak lze předejít oklamání. Pět krátkých videí nabízí zcela jednoduchý návod – Dejte si pauzu.…
5. 6. 2023

I v červnu do Městské knihovny

  Před letními prázdninami čeká děti i jejich rodiče v Městské knihovně v Praze bohatý program.
30. 5. 2023

Jeden svět on-line: Krev v mobilech

Tentokrát bychom se chtěli se čtenáři webu Děti a média vrátit k jednomu z řady dokumentárních filmů uvedených v rámci festivalu Jeden svět. Nestalo se tak v nedávné době, naopak, film spatřil světlo světa již v roce 2010, je tedy starý třináct let (a nyní je zařazen mezi vybrané dokumenty trvale…
29. 5. 2023

Výzkum Mediální gramotnosti žáků středních a základních škol

Vzdělávací program organizace Člověk v tísni, Jeden svět na školách, v nedávné době zveřejnil výsledky kvantitativního výzkumu mediální gramotnosti žáků základních a středních škol a jejich postojů k médiím, který realizoval ve spolupráci s agenturou Focus v období od 5. září do 9. října 2022.…
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media