5. 2. 2020

Neadekvátní mediální reflexe výbuchu v prešovském panelovém domě

V prosinci loňského roku došlo ve slovenském Prešově k tragické události. Při výbuchu nahromaděného plynu v panelovém domě a následném rozsáhlém požáru zemřelo osm osob. Tato událost měla pochopitelně obrovskou mediální odezvu, která reflektovala příčiny tragédie, hledání viníků, náročné záchranné práce a rovněž osudy obyvatel daného domu.

Ne všechna masová média se s informováním o této mimořádně smutné události s děsivými následky vypořádala adekvátně. Takovým médiem byla rovněž česká televizní stanice Prima, která se události věnovala v hlavní zpravodajské relaci Velké zprávy. Provozovatel v rámci informování odvysílal amatérsky pořízený audiovizuální záznam z místa tragédie. Jeho součástí byly záběry zachycující muže, který se při snaze zachránit si život neudržel na římse a spadl z balkonu. Záběry pádu muže byly odvysílány bez předchozího upozornění, dvakrát za sebou, v druhém případě zpomaleně. Postava padajícího muže byla navíc redakcí označena pomocí červeného kroužku.

Reportáží se z hlediska svých kompetencí zabývala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která dospěla k závěru, že provozovatel porušil zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání, a to dokonce dvě různé zákonné povinnosti.

Rada předně dospěla k závěru, že odvysílání uvedených záběrů bylo chybné z hlediska ochrany dětí a mladistvých. Jelikož děti si od určitého věku plně uvědomují, že přihlížejí záběrům reálné události, mohla je taková zkušenost vážně traumatizovat. Hlavním rizikem bylo, že zhlédnutí záznamu může v dětech vyvolat strach o sebe a své blízké, resp. strach z toho, že se mohou dostat do stejné situace jako obyvatelé domu v Prešově. Hrozil tak dopad na zdravý psychický vývoj dětí, u nichž může být podpořen vznik úzkostí či fobií. Rada proto provozovateli vydala upozornění na porušení § 32 odst. 1 písm. g) zákona č. 231/2001 Sb.

Dále Rada hodnotila reportáž z pohledu zákonné povinnosti bezdůvodně nezobrazovat osoby umírající nebo vystavené těžkému tělesnému nebo duševnímu utrpení způsobem snižujícím lidskou důstojnost.

Rada konstatovala, že informační hodnota záběrů byla pochybná, jelikož průměrný divák si na základě sdělení, že při požáru zemřel muž, který se zřítil z balkonu, když si chtěl zachránit život, dokáže představit, jak taková tragická událost vypadá. Ukazovat ji divákovi prostřednictvím autentických záběrů, navíc opakovaně, zpomaleně, přičemž postavu muže redakce zvýraznila pomocí červeného kroužku, je neadekvátní a samoúčelné, resp. motivované určitou mírou senzacechtivosti. Je možné dovozovat, že se provozovatel zařazením těchto záběrů pokoušel zatraktivnit zprávu pro diváky, což lze považovat za zobrazení trpící a umírající osoby způsobem snižujícím lidskou důstojnost. Rada proto rovněž upozornila provozovatele na porušení ustanovení § 32 odst. 1 písm. f) zákona č. 231/2001 Sb.

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media