17. 2. 2020

Pravda nebo lež?

Dokážete rozpoznat mezi fikcí a pravdou? Jak moc snadné je uvěřit dezinformaci a lži, si můžete sami vyzkoušet v rámci projektu telefonního operátora, který do 24. února 2020 proběhne na facebookovém profilu pod tímto odkazem.

Svoji schopnost čelit dezinformacím si můžete otestovat na dvanácti příkladech v podobě krátkých novinových článků. Úkolem je rozlišit mezi pravdou a lží. Rozuzlení a výsledky Vás jistě mohou překvapit, proto není na místě prozrazovat bližší obsah jednotlivých kvízů.

Představme si však blíže celou akci, kterou zaštiťují odborníci v oblasti mediálního vzdělávání. Na projektu pracují odborníci z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, například etnolog Petr Janeček, který se dlouhodobě věnuje městským legendám, je za vznikem série Černá sanitka. Na projektu spolupracuje Nadační fond nezávislé žurnalistiky, který bude pomáhat interpretovat výsledky průzkumu.

Jak je uváděno v doprovodných informacích: „Kromě informace o praktické schopnosti lidí poznat pravdu a lež test zároveň nabídne účastníkům zpětnou vazbu. Po každé odpovědi dostanou vysvětlení, jak je to doopravdy. Všichni mají navíc k dispozici desatero tipů, jak se pravdy dopídit, a jak rozpoznat znaky, které by mohly na manipulaci upozornit.“

 

 

(Převzato z https://www.mobilmania.cz/clanky/t-mobile-zjisti-jestli-pozname-realitu-od-fake-news-otestujte-se-i-vy/sc-3-a-1347411/default.aspx)

 

- ZPĚT -
predchozí
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
2. 4. 2024

Divadélko pro batolata

Na webu Děti a média se často věnujeme mediálním obsahům a službám, které jsou určeny dětem různého věku, včetně předškoláků. Tentokrát se ale zaměříme ještě na mladší diváky. V Praze se totiž připravuje divadlo, které bude určené pro batolata. Divadlo KUK bude fungovat na Praze 4 v objektu…
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media