2. 3. 2020

Relaxované projekce na festivalu Jeden svět

Od 5. do 14. března 2020 se bude v Praze konat tradiční festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letos pod heslem Až naprší a uschne.

Tématem festivalu je klimatická změna a její dopady na lokální krajinu. Festival zahájí na Oscara nominovaným filmem Země medu o včelařce Hatidze Muratové žijící v oblasti Severní Makedonie. Diváci se mohou těšit na celkem 133 dokumentů z 60 zemí. Po Praze se filmy představí ve 35 regionech ČR a následně také v Bruselu. Prezentovat se bude více než 130 festivalových hostů.

Pozoruhodné je, že celý filmový program bude zpřístupněn pro osoby neslyšící a nedoslýchavé. Vedle toho festival uvede 4 dokumenty s audiopopisem pro nevidomé a slabozraké.

Zajímavostí pak jsou tři tzv. relaxované projekce určené pro diváky s mentálním postižením, autismem či epilepsií. Na těchto projekcích jsou filmy pouštěny ve snížené zvukové hladině a po celou dobu je v sále mírně rozsvíceno. Diváci relaxovaných projekcí nejsou zatěžováni žádnými upoutávkami a trailery. Navíc organizátoři počítají s tím, že se diváci mohou během projekce pohybovat nebo hlasitě projevovat.

V rámci relaxovaných projekcí bude uveden dokumentární film Postiženi muzikou (7. března od 12 hodin v kině Bio OKO), pásmo tří krátkých dabovaných dokumentů, zejména pro malé diváky, Karla a Nordahl, #příběhšikany, Ptačí kluk (9. března od 16 hodin v kině Světozor) a pásmo tří krátkých dabovaných dokumentů Můj dopis těžařům, Zimní jezero a Krotitel hadů (11. března v 18.30 hodin v kině Světozor).

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media