3. 4. 2020

ČT edu supluje uzavřené školy

Od středy 11. března 2020 jsou z důvodu pandemické krize nařízením vlády uzavřeny v České republice všechny základní, střední i vysoké školy. Na tuto zcela nečekanou situaci školy zareagovaly různě. Některé na děti navršily spousty úkolů ze všech předmětů. Výjimkou nebyly ani povinné referáty o sportovcích nahrazující hodiny tělesné výchovy. Jiné školy se soustředily jen na nezbytné minimum, aby děti výrazně nezameškaly, ale přitom aby rodiny, už tak zatížené vážnými starostmi, nebyly stresovány přemírou učiva.

Za těchto okolností pohotově zareagovala veřejnoprávní Česká televize, když vyhradila významnou část denního vysílacího času na programu ČT 2 pro výuku a vzdělávání. Každý všední den v devět hodin ráno je na tomto programu, nyní označovaném jako ČT edu, zařazen tříhodinový blok UčíTelka. V jeho rámci jsou řazeny jednotlivé „vyučovací hodiny“ zaměřené postupně na žáky 1. až 5. tříd základní školy.  Po poledni patří vysílání tzv. odpoledce, což je blok dokumentárních a vzdělávacích pořadů, které přinášejí osvětu ze zeměpisu, dějepisu, fyziky, chemie a dalších odborných předmětů.

Vedle vysílání programu ČT edu Česká televize spustila k 1. dubnu 2020 webové stránky ČT edu, které nabízejí přes 3000 vzdělávacích videí určených dětem a dospívajícím od předškolního věku až po maturitu. Videa pokrývají více než dvacet odborných předmětů. Vyhledávat mezi nimi lze podle různých kritérií. Podle předmětu, podle stupně vzdělávání a podle konkrétních tematických okruhů.

Webové stránky ČT původně připravovala pro učitele jako místo, kde budou nacházet video obsah, který může doplnit či oživit výuku. Web měl být zprovozněn za několik měsíců. Za mimořádné situace vyvolané pandemií ČT přistoupila k jeho okamžitému spuštění, aby mohl být využíván i rodiči, kteří pomáhají dětem s domácí přípravou.

Česká televize plánuje stránky průběžně doplňovat o další obsah. Zařazená videa jsou vybírána ve spolupráci s učiteli a odborníky s odpovídající aprobací, z různých škol i regionů, aby mohla sloužit jako vysvětlení, doplnění či ilustrace k probíranému učivu. Celý projekt rámcově vychází z českého kurikula.

Videa mají uzpůsobenou stopáž tak, aby udržela pozornost žáků a aby se s nimi dobře pracovalo ve standardně dlouhé vyučovací hodině. Zájemci se ovšem mohou snadno dostat i k nezkráceným verzím pořadů.

Na svých stránkách ČT konstatuje: „Cílem ČT edu je nenechávat kvalitní pořady se vzdělávacím potenciálem ležet ladem v rozsáhlém archivu České televize, ale poskytnout je dále ke školní výuce i domácí přípravě. ČT edu je tedy projekt s uspíšeným začátkem a navíc bez konce.“

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media