2. 11. 2020

Dvě pokuty za filmy odvysílané na programu FILM CAFE

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání uložila v nedávné době dvě pokuty provozovateli  AMC Networks Central Europe s.r.o. v souvislosti s odvysíláním celovečerních filmů na programu FILM CAFE, který je šířen na území Maďarska.

První pokuta ve výši 100 000 Kč byla uložena za odvysílání snímku A holló (Havran) dne 24. února 2019 od 14:58:04 hodin. Film vypráví příběh detektiva, který je povolán k případu brutální vraždy dvou žen. Společně se spisovatelem Edgarem Allanem Poem, jehož povídkám se vraždy až nápadně podobají, poté vyšetřují tyto i další vraždy. Analýzou pořadu bylo zjištěno, že obsahuje řadu problematických scén z hlediska ochrany dětského diváka.

Rada konstatovala, že uvedený film, který byl odvysílán v čase, kdy mohou být u obrazovky děti i bez přímého dohledu rodičů, obsahoval řadu násilných scén. Objevovaly se zde záběry na mrtvá, často výrazně zakrvácená či jinak zohavená těla, která vyšetřovatelé v delších scénách důkladně ohledávali. Zobrazeny byly i samotné vraždy, při kterých bylo patrné silné psychické utrpení postav. Celý film vyvolával pocity stísněnosti, nejistoty a strachu. Scény byly zpracovány velice sugestivně, u dětí mohly vyvolat psychický otřes a následné trvalejší stavy úzkosti. Scény zobrazovaly situace, jež mohou mít u dětských diváků potenciál snižovat citlivost k projevům násilí. Pořad tak mohl ohrozit psychický vývoj dětí a mladistvých

Druhá pokuta ve výši 150 000 Kč byla uložena za odvysílání snímku Gyilkos szerelem (Zabijáci osamělých srdcí) dne 24. února 2019 od 08:22 hodin. Film vypráví příběh ze 40. let minulého století, kdy byli Martha Beck a Raymond Fernandez známí jako „Vrazi osamělých srdcí“. Společně podváděli a následně vraždili opuštěné válečné vdovy, které odpověděly na jejich inzerát.

Pořad obsahoval řadu násilných scén. Explicitně zde byla v dlouhých záběrech zobrazena mrtvá, často výrazně zakrvácená či jinak zohavená těla a objevovaly se zde i scény, jež mohly vyvolávat silné pocity strachu. Dále zde byly přítomny záběry několika vražd (včetně detailních záběrů vystřikující či vytékající krve) a necitlivého zacházení s mrtvými či umírajícími. Scény byly zpracovány velice sugestivně, proto mohly u dětí vyvolat psychický otřes a následné trvalejší stavy úzkosti. Scény zobrazovaly situace, jež mohou mít u dětských diváků potenciál snižovat citlivost k projevům násilí. Pořad tak mohl ohrozit psychický vývoj dětí a mladistvých.

Provozovatel se proti uděleným pokutám může bránit podáním žaloby k Městskému soudu v Praze.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media