23. 2. 2021

Ohrožující filmový snímek Vlk z Wall Street

Provozovatel Česká televize byl Radou pro rozhlasové a televizní vysílání upozorněn na porušení zákazu zařazovat do vysílání mezi 6. a 22. hodinou pořady, které mohou ohrozit psychický, fyzický či mravní vývoj dětí a mladistvých. Porušení zákona se provozovatel dopustil odvysíláním amerického filmu Vlk z Wall Street.

Snímek, v němž v hlavní roli exceluje Leonardo DiCaprio, patří bezesporu k nejkvalitnějším filmovým dílům vůbec. Česko-Slovenská filmová databáze ho oceňuje 83 %, což je značně nadstandardní hodnocení. Rozhodně se ovšem nejedná o film, který by mohl být zpřístupněn dětskému divákovi. Snímek má ve většině států omezenu přístupnost věkovou hranicí 15, 16 či více let. Například v Holandsku, jehož systém klasifikace audiovizuálních děl dle přístupnosti je považován za nejoptimálněji nastavený v Evropě, uvádí, že film je vhodný od 16 let. Tato věková hranice je v Holandsku vůbec nejvyšší možná, jelikož je ekvivalentem přístupnosti pouze pro dospělé.

Česká televize tento filmový snímek zařadila do vysílání v chráněné době mezi 6. a 22. hodinou, kdy nelze vysílat pořady ohrožující dětského diváka, ovšem je třeba zdůraznit, že se tak stalo v době velmi blízké 22. hodině. Pořad byl do vysílání zařazen až ve 21.50 hodin.

Obecně lze konstatovat, že Rada velmi zřídka postihuje odvysílání potenciálně ohrožujícího pořadu, jehož většina trvání spadá až do doby po 22. hodině, zde však porušení zákona shledala, protože již v oněch deseti minutách před desátou hodinou večerní proběhla scéna, v níž Leonardo Dicaprio vfoukává drogu do konečníku nahé prostitutku, přičemž se vyznává ze své lásky k drogám.

Rada shledala, že tato jediná scéna postačuje k tomu, aby bylo nutno konstatovat porušení zákona ze strany provozovatele, protože případný dětský divák, který scénu zhlédl, mohl být ohrožen na svém morálním vývoji, jelikož mohl získat dojem pozitivního vlivu užívání omamných a psychotropních látek.

 

- ZPĚT -
predchozí
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
12. 3. 2024

Číst knížky je cool

Jakkoli web Děti a média klade opakovaně důraz na nezbytnost mediální gramotnosti a v současnosti pak speciálně gramotnosti digitální a informační, žádné z těchto gramotností by nebylo dosaženo bez té zcela základní – gramotnosti čtenářské.
8. 3. 2024

Verifee – nová zbraň proti dezinformacím

Na webu Děti a média čtenáře pravidelně seznamujeme s výsledky studií, které se zabývají úrovní mediální gramotnosti různých věkových skupin naší populace. Bohužel mnoho výzkumů prokazuje, že v České republice ve znalostech a dovednostech, které jsou pro mediální gramotnost klíčové, značně…
1. 3. 2024

Březen – měsíc čtenářů

  Březen je tradičně měsícem zasvěceným četbě. Na Březen – měsíc knihy, jak se v Československu slavíval od roku 1955, navázala od roku 2009 nová tradice – Březen – měsíc čtenářů.
28. 2. 2024

Kriminálka Anděl s ohrožujícími prvky

Čtenáře webu Děti a média informujeme vždy, když Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přistoupí k sankčním krokům v souvislosti s odvysílanými obsahy, které mohou mít negativní vliv na dětské diváky.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media