12. 7. 2021

Pořad Výměna manželek dlouhodobě předmětem stížností diváků

Reality show Výměna manželek, která je už od roku 2005 zařazována do vysílání programu NOVA, je častým námětem diváckých stížností adresovaných Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Nejčastěji diváci poukazují na fakt, že pořad odhaluje soukromí dětí, které se nemohou nijak bránit. Podle diváků jsou to právě děti, které trpí rozhodnutím svých rodičů se natáčení pořadu zúčastnit, protože po zveřejnění pořadu se takové děti stávají terčem šikany a výsměchu. Účast v pořadu se stává jakýmsi stigmatem.

Rada se v minulosti problematikou účasti dětí při natáčení a při tomto typu „sociálního experimentu“ opakovaně podrobně zabývala, vždy však konstatovala, že otázka ochrany práv zúčastněných dětí se nachází zcela mimo její kompetence. Zákon o vysílání akcentuje dopad vysílaného obsahu na diváky, potenciálními negativními jevy doprovázejícími přípravu programu se nezabývá, a to ani v případě, že se jedná o dopad na nezletilé děti. Zodpovědnost tak leží především na samotných rodičích, případně na orgánech sociálněprávní ochrany dětí, pokud by vzniklo důvodné podezření, že jsou konkrétní nezletilé či mladistvé osoby vystaveny nějakému typu ohrožení.

Rada v uplynulých letech pořad několikrát analyticky hodnotila, nikdy však nezjistila skutečnosti, které by dokládaly, že odvysíláním pořadu mohlo dojít k ohrožení dětí jako diváků.

Na jaře 2021 Rada přistoupila k dosud nejrozsáhlejšímu monitoringu pořadu Výměna manželek, kdy podrobila analytickému vyhodnocení obsah cyklického pořadu Výměna manželek v období od 24. března do 28. dubna 2021, kdy bylo vysíláno šest premiérových vydání cyklu pořadu.

Na základě analytických zjištění Rada odhalila dvě porušení zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

Ve vydání pořadu Výměna manželek ze dne 21. dubna 2021 byl zjištěn výskyt vulgárních výrazů a nadávek, což zákon zakazuje v pořadech vysílaných mezi 6. a 22. hodinou. Rada proto provozovatele upozornila na porušení ustanovení § 32 odst. 1 písm. j) zákona č. 231/2001 Sb.

Pořad Výměna manželek, vysílaný dne 28. dubna 2021, Rada posoudila jako ohrožující pro děti a mladistvé. V tomto vydání pořadu byla prezentována častá konzumace alkoholického nápoje - piva - v míře, která je rizikem pro zdraví člověka, doprovázená vyjádřeními konzumenta piva, kterými vyjadřoval zálibu v pití piva, zlehčoval dopad pití alkoholu a dožadoval se tolerance tohoto svého zlozvyku. Konzument alkoholického nápoje byl současně v pořadu prezentován jako osoba s řadou kladných vlastností, takže mohl na dětské či mladistvé diváky působit jako vzor, a tito diváci, jejichž úsudek je vzhledem k věku nezralý, mohli být ohroženi následováním vzoru majícího a obhajujícího zálibu v pití piva v nezdravé míře. Pořad tak mohl na dětské a mladistvé diváky působit návodně při formování jejich vztahu k pití alkoholických nápojů.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media