10. 9. 2021

Národní plán doučování

V srpnu 2021 byl Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy spolu s Národním pedagogickým institutem a neziskovými organizacemi spuštěn program Národní plán doučování.

Jde o praktického webového průvodce pro inspiraci a informovanost ředitelů, pedagogů, doučujících a rodičů, jehož cílem je pomoci zmírnit negativní dopady výpadku prezenční výuky v důsledku pandemie COVID-19.

Výluka tradiční prezenční výuky na všech typech škol negativně zasáhla do průběhu vzdělávání. Výrazně se zvýšily rozdíly mezi jednotlivými žáky i mezi školami. Ne všechny děti a jejich rodiče byli schopni se požadavkům distanční výuky přizpůsobit natolik, aby nedošlo ke zhoršení studijních výsledků.

Přestože většina pedagogických pracovníků vyvinula maximální úsilí, aby distanční výuka v dostatečném rozsahu nahradila výuku prezenční, je zjevné, že mnohaměsíční dálkové vzdělávání přineslo řadu nepříznivých dopadů, s nimiž se školy a společnost budou vypořádávat po velmi dlouhou dobu.

Vzhledem k tomu, že nezanedbatelné procento žáků se do distančního vzdělávání nepodařilo vůbec zapojit, důsledky u těchto dětí budou skutečně vážné.

Z tohoto důvodu Ministerstvo školství rozhodlo zahájit program Národního plánu doučování. Tento plán je určen především pro žáky ohrožené školním neúspěchem.

Na pokrytí nákladů na doučování žáků rozhodlo MŠMT základním a středním školám rozdělit v tomto roce téměř 250 milionů korun. Školy tyto prostředky obdrží prostřednictvím krajských úřadů na přelomu září a října 2021.

„Finanční prostředky mohou školy využít hlavně na doučování žáků, ale stejně tak na adaptační a socializační aktivity pro širší kolektivy žáků. Doučování se mohou ujmout nejen pedagogové z daných škol, ale i studenti z fakult připravujících budoucí učitele nebo další odborníci,“ říká ministr školství Robert Plaga.

Smyslem Národního plánu doučování je také iniciovat širokou neformální platformu škol, externích doučovatelů (jednotlivci, neziskové a jiné organizace a instituce), kteří budou intenzivně spolupracovat na poskytování co nejefektivnější podpory ohroženým dětem. Možnost využít prostředky i na zapojení lidí z okolí školy otevře nové cesty komunikace s dětmi a rodinami tam, kde dosavadní komunikace neprobíhala funkčně.

“Jsem rád, že v programu s námi spolupracují i vzdělávací a sociální neziskové organizace, jako je Člověk v tísni a další, aktivity školy budou podpořeny i z této strany. Věřím, že komunikace s rodinami a další vzdělávací podpora pro děti zabrání předčasným odchodům ze vzdělávání a položí základ pro dobrou profesní dráhu, navzdory omezením, která pandemie přinesla.” dodává ministr.

V první fázi bude přímé doučování žáků probíhat do 31. prosince 2021. Národní plán doučování však rokem 2021 nekončí. Podpora doučování bude pokračovat nejméně do konce školního roku 2022/2023 z Národního plánu obnovy.

Významnou roli v doučovacím programu sehrávají nová média a moderní komunikační technologie. Již v tuto chvíli jsou na stránkách doučování.edu.cz k dohledání desítky videí od učitelů pro učitele, kteří se rozhodli doučovat.

 

Zdroj: doučování.edu.cz

 

 


- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media