5. 11. 2021

Reality show Love Island ve vysílání skupiny NOVA

Provozovatel programů skupiny NOVA začal do vysílání svých televizních stanic v průběhu září 2021 nasazovat novou reality show Love Island. Diváci pořadu sledují, jak skupina mladých, atraktivních a nezadaných dívek a mužů ze Slovenska a České republiky tráví několik týdnů v luxusní vile na Kanárských ostrovech. Cílem hry je nejen spárovat účastníky do milostných dvojic, ale také určit jednoho z nich za vítěze částky 2 miliony korun.

Jakkoli je reality show Love Island prezentována jako romantická hra k nalezení životní lásky, skutečnost zdaleka tak idylická není. Soužití účastníků je zejména o exhibici, soupeření, intrikách a pokleslé zábavě. Podstatná část dění ve vile se točí kolem sexu nebo alespoň řečí o něm. Není proto divu, že se pořad stal krátce po svém uvedení předmětem nebývale vysokého počtu diváckých stížností, které jsou směřovány Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Diváci, zpravidla rodiče malých dětí, poukazují na fakt, že obsah pořadu rozhodně není vhodný pro děti. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se proto na svém zasedání zabývala obsahem vybraných epizod této reality show.

Rada na základě analýz několika dílů pořadu nemohla dát divákům za pravdu v tom, že pořad jako takový je pro denní vysílací čas nepřijatelný. Mnohé díly pořadu jsou sice plytké a nabízejí jen lacinou zábavu, která se točí kolem sexu, ale to ještě neznamená, že jde o obsah, který by měl automatiky potenciál ohrozit psychický, fyzický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých. Nicméně u jedné z monitorovaných epizod Rada zaznamenala, že již došlo k překročení pomyslné hranice toho, co je z hlediska ochrany dětského diváka ještě akceptovatelné.

V souvislosti s dílem pořadu odvysílaným dne 30. září 2021 od 13:55 hodin na programu NOVA Rada konstatovala, že provozovatel porušil zákonnou povinnost nezařazovat v čase mezi 6. a 22. hodinou pořady, které by mohly ohrozit mravní vývoj dětí a mladistvých.

Tento pořad, odvysílaný v odpolední době, kdy mohou být u obrazovky děti, obsahoval erotické scény v rámci zábavné společenské hry Žhavý tanec ve zpracování a ve významovém kontextu, které měly potenciál vzbudit u nezletilých diváků předčasný zájem o lidskou sexualitu a ohrozit tím jejich mravní vývoj, a to ve spojení s dalšími prvky v dané prezentaci, které zvýšily rizikovost jejího působení na nezralé dětské diváky. Neakceptovatelnými rysy dané prezentace byla míra vizuální explicitnosti erotických prvků, zejména zobrazení dynamické stimulace oblasti pohlaví mužského objektu erotického vystoupení i vlastního těla protagonistky cíleným kontaktem těla protagonistky s tělem muže, včetně dynamického markýrování pohlavního styku; dále pokleslost prezentace spočívající ve volbě tématu sváděcího tance v baru, v obhroublé atmosféře prezentace s hrubými verbálními projevy přítomných a s minimálně předstíraným popíjením alkoholu, i ve využití erotických prvků v přehnaném provedení vzdáleném estetizované taneční kreaci; dále spojením prezentace erotického tance s materiální motivací účastníků show a s motivací získáním práva strávit noc v separátním altánu mimo společnou ložnici, tedy v prostoru, kde je lepší příležitost k intimnostem; a dále ve spojení prezentace erotického tance s provedením v podání atraktivních účastníků-hrdinů zábavné reality show, ke kterým dětští nebo mladiství diváci mohou vzhlížet jako k celebritám televizní obrazovky a kteří je mohou ovlivnit jako vzor.

Rada uložila provozovateli upozornění na porušení zákona a v jeho rámci zdůraznila, že psychosexuální zrání dětí je optimální, pokud probíhá svým přirozeným tempem a není urychlováno nevhodnými podněty ze světa dospělých.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
12. 3. 2024

Číst knížky je cool

Jakkoli web Děti a média klade opakovaně důraz na nezbytnost mediální gramotnosti a v současnosti pak speciálně gramotnosti digitální a informační, žádné z těchto gramotností by nebylo dosaženo bez té zcela základní – gramotnosti čtenářské.
8. 3. 2024

Verifee – nová zbraň proti dezinformacím

Na webu Děti a média čtenáře pravidelně seznamujeme s výsledky studií, které se zabývají úrovní mediální gramotnosti různých věkových skupin naší populace. Bohužel mnoho výzkumů prokazuje, že v České republice ve znalostech a dovednostech, které jsou pro mediální gramotnost klíčové, značně…
1. 3. 2024

Březen – měsíc čtenářů

  Březen je tradičně měsícem zasvěceným četbě. Na Březen – měsíc knihy, jak se v Československu slavíval od roku 1955, navázala od roku 2009 nová tradice – Březen – měsíc čtenářů.
28. 2. 2024

Kriminálka Anděl s ohrožujícími prvky

Čtenáře webu Děti a média informujeme vždy, když Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přistoupí k sankčním krokům v souvislosti s odvysílanými obsahy, které mohou mít negativní vliv na dětské diváky.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media