10. 5. 2022

Young Film Fest

Ve dnech od 21. do 24. dubna 2022 proběhl již šestý ročník mezinárodního filmového festivalu Young Film Fest určený pro mladé diváky ve věku od 9 do 17 let. Festival proběhl v Kině Kavalírka a v Centru současného umění DOX.

Festival tradičně seznamuje mladé diváky s nejzajímavější současnou evropskou filmovou tvorbu pro mládež, vzdělává návštěvníky a propojuje současné umění a film. Pořadatelem festivalu je spolek krutón, z.s., který se věnuje audiovizuální výchově, vzdělávání a pořádání eventů včetně filmové distribuce.

 

Young Film Fest je projektem filmové výchovy, která sahá od projekcí současných evropských filmů pro mládež, přes tematické diskuze až po filmově výchovné workshopy. Jeho cílem je rozvíjet u dětí a dospívajících kritické myšlení a naučit je o filmech přemýšlet a diskutovat.

 

Festival je rozdělen do tří věkových kategorií. Pro děti ve věku od 9 do 11 let, od 12 do 14 let a pro dospívající od 15 do 17 let. Všichni diváci se mohou stát festivalovými porotci a zhlédnuté filmy ohodnotit.

Letošní ročník festivalu proběhl pod heslem „nekoukej blbě“, čímž, jak vysvětlil ředitel festivalu Filip Kršiak, chtějí organizátoři říci, že „je důležité, jak se na filmy díváme a uvažujeme o nich. A právě to bychom chtěli naučit i naše nejmladší diváky. Filmový program proto povedou lektoři, kteří mají dlouhodobé zkušenosti s audio-vizuální výchovou, a kteří budou o filmech s dětmi diskutovat“.

Mladí diváci hodnotili jak hrané, tak animované filmy a účastnili se několika workshopů. Ti mladší si mohli vybrat mezi workshopem filmového střihu, současného umění v novém cirkusu či současného umění. Starší měli na výběr mezi workshopy filmového střihu, zvuku a tvůrčího psaní.

Pro milovníky Harryho Pottera byly připraveny nejen projekce prvních dvou filmů z potterovské série, ale i magický doprovodný program.

Z filmové nabídky festivalu, která čítala 42 snímků, je na místě připomenout českou premiéru španělského snímku Libertad, pásma nejlepších filmů Best of Young & Short, nebo například vítězný film festivalu Sundance – turecký snímek Zločinci.

 

Porotci ve věku 9–11 let rozhodli o tom, že je nejvíce zaujal český krátkometrážní film Příběh hrůzostrašné Eliz režisérů Adama Struhaly a Elišky Kováříkové.

Porotce ve věku 12–14 let nejvíce oslovil dokument Gabi mezi osmým a třináctým rokem švédské režisérky Engeli Broberg.

Ve věku 15–17 let vybrali porotci experimentální film Čas věčnosti od řeckého režiséra Aristotela Maragkose.

 

Zdroj: Young Film Fest – Festival filmu pro mladé diváky

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media