4. 10. 2022

54. Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana v Ostrově

 

Rok se s rokem sešel a my bychom opět chtěli čtenářům webu Děti a média představit další – již padesátý čtvrtý – ročník Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově v Karlovarském kraji. Stejně jako loni byl termín konání posunut na dřívější datum, a festival se tak uskutečnil nikoli v říjnu, jak bývalo zvykem, ale již v září, konkrétně ve dnech 25.–29. září 2022.

 

Úvodem připomeňme, že festival je organizován Domem kultury Ostrov na Mírovém náměstí, kde se také koná většina akcí souvisejících s festivalem. Ten je zejména přehlídkou filmů zaměřených na dětského diváka, ale kromě toho jej provází i řada doprovodných akcí, mezi něž patří v posledních letech i aktivity spojené s mediální osvětou, na nichž participuje i Rada pro rozhlasová a televizní vysílání.

Mezi hlavní partnery festivalu patří Česká televize, Ministerstvo kultury České republiky či Krajský úřad Karlovarského kraje, Město Ostrov a další.

 

 

Ostrov - Dům kultury na Mírovém náměstí

 

Zdroj: wikipedia

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ostrov_nad_Oh%C5%99%C3%AD,_M%C3%ADrov%C3%A9_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD,_d%C5%AFm_kultury.JPG

 

 

 

Noví lidé, nové vize

 

Letošní ročník avizoval již s předstihem řadu novinek. Místem konání festivalu je zcela tradičně Dům kultury Ostrov na Mírovém náměstí, nicméně stálý tým Domu kultury Ostrov, který každoročně festival připravoval, doplnili odborníci ve svých profesích. Za všechny zmiňme Kateřinu Šrámkovou, doktorandku na Ústavu filmu a audiovizuální kultury Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, jejímž hlavním úkolem je mapování a výběr vhodných dětských filmů pro festival a zajištění studentské tvorby. K. Šrámková se zajímá o historický výzkum československých dějin kinematografie po roce 1945, a dlouhodobě se zabývá vývojem dětského herectví v kontextu české produkce.

Prezidentem festivalu se stal český režisér Zdeněk Troška, jehož jméno je spjato s mnoha populárními filmovými tituly určenými pro dětské diváky. A konečně patronem festivalu je herec Pavel Nový.

 

 

Jak to probíhá

 

Pro nové a neznalé čtenáře shrneme v kostce průběh celého festivalu, jenž vždy bývá pestrý a nabitý událostmi.

Soutěžní část festivalu zahrnuje české a slovenské filmy a televizní filmy vzniklé v posledních dvou letech a českou studentskou tvorbu (hranou i animovanou), rovněž z posledních dvou let.

Soutěžní poroty byly letos ustaveny dvě – pro dětské a studentské filmy. Zasedali v nich odborníci z řad filmových expertů, scenáristů, hudebních skladatelů nebo třeba i školský ombudsman a další. Jak uvedla tisková zpráva, „čestným členem dětské poroty bude syn scénáristy a spisovatele Oty Hofmana, pan Otto Hofmann, který hrdě nese jméno i odkaz svého otce a ostrovský festival v minulosti již navštívil“.

Kromě stěžejní kategorie soutěžních filmů jsou festivalovou náplní rozličné doprovodné akce (např. akce virtuální realita – Game aréna s hráči e-sportu a přednáškou o hraní vč. tématu patologického hráčství). Letos je uvedeno též „Filmové okénko Ukrajina“, které ukazuje ukrajinskou filmovou tvorbu pro děti i dospělé, úspěšnou na mezinárodních festivalech.

Zdůraznit je nutno přednášky mediální výchovy pro děti i dospělé na téma válečné zpravodajství a dezinformace.

Děti si v rámci festivalu mohou pod dohledem zkušených profesionálů vyzkoušet role moderátorů, kameramanů, střihačů a své mediální výstupy prezentovat ostatním divákům a posluchačům. Festivalu se také účastní dětská rádia i televize z celé České republiky.

 

 

Pokud jde o časovou posloupnost, festival zahájil v neděli odpoledne dílničkou ve festivalovém stanu, což je akce „vyrob si svůj lampion“, a pokračuje tradičním lampiónovým průvodem od ZŠ Masarykova k domu kultury, následovaný festivalovým ohňostrojem. Večer ve Společenském sále proběhlo slavnostní zahájení festivalu.

V pondělí – letos tedy dne 26. září v 8.00 hodin byla ve Velkém kině zahájena dětská sekce, kdy po slavnostním úvodu následovala projekce prvního ze soutěžních filmů. Na soutěžní filmy Spící město, Tajemství staré bambitky 2 a Gump – pes, který naučil lidi žít navázaly ve Společenském sále besedy. Velké kino v podvečerních hodinách hostilo divadelní představení ZUŠ Lucie a zázraky a film Oty Hofmana s besedou – pro veřejnost a partnery festivalu.

Divadelní představení probíhala během týdne i na Staré radnici. V kinokavárně pak byly zařazeny soutěžní projekce seriálové a televizní tvorby. Mírové náměstí bylo jako vždy dějištěm různých doprovodných programů, ať již je to dílnička ve stanu pro děti či různé koncerty.

V úterý program pokračoval soutěžními dětskými filmy (letos jimi byly Ako som sa naučila lietat, Léto patří rebelůmPrinc Mamánek následované opět besedami) i pestrou škálou doprovodných aktivit (avizovaný byl např. recitál Jana Budaře a seminář pro učitele z Karlovarského kraje ČT EDU).

Středa 28. září byla – jakožto den státního svátku – specifická, program obsahoval takové události, jako „ČT DÉČKO – SUPERJÁ! s Alešem Valentou (olympijským vítězem)“, koncert Jana Bendiga či koncert LENNY s kapelou, disco s DJ Martinem Hrdinkou, „přátelské setkání s hosty festivalu“ v T klubu atd.

Ve čtvrtek pokračovala prezentace soutěžních dětských filmů (Srdce na dlani a Andílci za školou) následovaná besedami, stejně jako nesoutěžních projekcí pro veřejnost. Opět probíhal i pestrý doprovodný program v podobě divadelního představení, dílničky, koncertu atd. V Kinokavárně se konal Seminář mediální výchova pro studenty.

Tento den se také odehrávalo avizované ukrajinské okénko, představované nesoutěžními filmovými projekcemi, a od 17.00 hodin též besedou s analytiky Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a válečnými zpravodajiVálečné zpravodajství a manipulace, situace na Ukrajině.

V pátek byl festival slavnostně zakončen, byly vyhlášeny výsledky soutěžních projekcí, promítán vítězný film i výsledný film Filmové laboratoře.

 

 

Udělené ceny

 

Přehled soutěžních filmů je možno zhlédnout zde: https://www.festivalostrov.cz/filmy/

 

CENA DĚTSKÉHO DIVÁKA za nejlepší audiovizuální dílo – na základě hlasování

Tajemství staré bambitky 2 (filmová tvorba)

Tajemství pana M (seriálová tvorba)

HLASOVÁNÍ DĚTSKÉ POROTY

nejlepší chlapecký herecký výkon: Jenda Čadil (Srdce na dlani)

nejlepší dívčí herecký výkon: Valentýnka Bečková (Tajemství staré bambitky 2)

HLASOVÁNÍ DOSPĚLÉ POROTY

nejlepší film v kategorii do 12 let: Tajemství staré bambitky 2

nejlepší film v kategorii 13–18 let: Srdce na dlani

ČESTNÉ UZNÁNÍ DOSPĚLÉ POROTY

Jan Budař za výjimečné nasazení u filmu Princ Mamánek

Veronika Khek Kubařová za přirozené herectví a naději

CENY DOSPĚLÉ POROTY

Ako som sa naučila lietat – dílo s největším morálním akcentem

Jitřní záře – seriálová tvorba

TBH – čestné uznání – seriálová tvorba

 

ZLATÁ BUŘINKA je cena za zvláštní přínos v oblasti dětského filmu.

 

Za hereckou a celoživotní tvorbu pro děti se tým festivalu rozhodl ocenit Zlatou buřinkou Oty Hofmana známého herce Bolka Polívku. Na festivalu se představil hned ve třech filmech Gump – pes, který naučil lidi žít, Princ Mamánek a Srdce na dlani.

 

 

Dětské redakce

 

Závěrem ještě rozvedeme téma dětských redakcí. Festival je unikátní v tom, že na jeho medializaci se podílejí samy děti. Výstupy z dětských redakcí televize a novin, které po dobu festivalu působí přímo v Ostrově, se stávají součástí vysílání některých rozhlasových stanic, kabelových televizí a zpravodajských serverů.

S jakými dětskými redakcemi se můžeme na festivalu setkat:

Dětská Televize Liberec (DTV)formou natáčení vlastních autorských pořadů seznamuje s tím, jak média zpracovávají informace a jak s nimi zacházejí. Informace o činnosti: na www.dtv-liberec.cz. Z festivalu přináší DTV denní zpravodajství, na jehož tvorbě se podílejí členové několika redakcí. Zprávy z festivalu tzv. Festivalové očko publikuje každý večer na svém YouTube kanálu.

MTD (Multimediální tvůrčí dílna Praha) – vznikla jako volnočasová aktivita pro neslyšící při MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené Výmolova, Praha 5. Tvorba dětí je promítána ve školní televizi ve vestibulu školy. Vybraná tvorba je umisťována prostřednictvím YouTube na internet, aby byla dostupná i dalším neslyšícím. Jedná se o natáčení různých dokumentů ze společenských událostí neslyšících apod. Práci MTD lze sledovat i na jejich Facebooku (https://www.facebook.com/MTD-Multimedi%C3%A1ln%C3%AD-Tv%C5%AFr%C4%8D%C3%AD-D%C3%ADlna-2209765855969991/).

RADIO KULÍŠEK – rádio dětských domovů a vrchlabských středoškoláků, navazuje na rozhlasovou tradici dětí z lánovské školy; www.radio-kulisek.cz.

DĚTSKÉ RÁDIO MĚLNÍK – rádio, ve kterém si dělají a rozhodují o všem sami děti; www.detske-radio-melnik.webnode.cz.

OSTROVINY – festivalový zpravodaj Ostroviny. Studenti ostrovského gymnázia přináší každý festivalový den aktuální informace, pozvánky a rozhovory; https://www.festivalostrov.cz/detske-redakce/ostroviny/

Výše uvedené redakce jsou skutečnou stálicí festivalu již po mnoho let.

 

 

Další relevantní odkazy:

 

Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana – webové stránky:

https://www.festivalostrov.cz/

 

YouTube:

FestivalOstrov – https://www.youtube.com/channel/UC45S3ZQ2qMKlt7pIobVtoKQ

 

Facebook:

Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana

@festivalostrov

https://www.facebook.com/festivalostrov/

 

 

 

Lenka Burešová

 

 

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media