6. 12. 2022

Advent s Městskou knihovnou v Praze

 

Již se stalo tradicí, že čtenáře webu Děti a média zveme k bohatému kulturnímu a společenskému programu, který připravuje Městská knihovna v Praze. V předvánočním čase je tento program obzvlášť bohatý a lákavý.

 

Ve Velkém sále Ústřední knihovny bude 13. prosince 2022 od 19 hodin promítán nejnovější film Stevena Spielberga Fabelmanovi, který je značnou měrou autobiografickým vyprávěním o dětství a dopívání začínajícího filmaře.

Milovníci Járy Cimrmana by mohli uvítat autorské čtení Miloně Čepelky. Ten bude předčítat ze své tvorby 8. prosince 2022 od 17.30 hodinÚstřední knihovně.

O den později profesor Martin Hilský zavede zájemce do světa Sonetů Williama Shakespera. V Ústřední knihovně od 19 hodin bude nejen číst Shakespearovy sonety ve svém překladu, ale rovněž poskytne odborný komentář.

Diváky loutkového divadla by mohlo zaujmout představení Cesta do Vánoc, které uvede spolek Loutky v nemocnici, a které diváky provede biblickými příběhy od stvoření světa, přes narození Ježíška až po putování Tří králů. Představení se koná 17. prosince 2022 v Malém sále Ústřední knihovny od 15 hodin.

O den později od 14 hodin mohou zájemci zhlédnout loutkové představení Nám, nám narodil se, které je rovněž inspirováno vánočním příběhem.

 

K adventu patří i hudba, proto Městská knihovna zve své čtenáře i na několik koncertů.

V pobočce na Hradčanech se 14. prosince 2022 uskuteční koncert vážné hudby. V podání Jany Eisenhammerové (zobcové flétny, klarinet), Terezy Horákové (housle) a Kryštofa Cejpa (violoncello) zazní skladby J. S. Bacha, L. van Beethovena, J. van Eycka, B. Mariniho, G. P. Telemanna, J. K. Vaňhala a A. Vivaldiho.

Dne 17. prosince 2022opatovské pobočce Městské knihovny proběhne vánoční koncert, na kterém uslyšíte jak tradiční české koledy, tak ty méně známé ze zahraničí.

A konečně 19. prosince 2022 se návštěvníci Ústřední knihovny mohou těšit na představení plné zpěvu, tance a vánočních zvyků Pastýři, nespěte, ej pastýři nespěte.

 

Pro šikovné a tvořivé Městská knihovna připravila tvůrčí dílny. Na pobočce Chodov si můžete 7. prosince od 12 hodin vyrobit vánoční ozdobičky, dekorace a novoročenky a na Jezerce se 14. prosince naučíte ušít andílka, který by mohl být krásným vánočním dárkem.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media