18. 1. 2023

Pořad Like Haf nevhodný pro nezletilé

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se na základě diváckého podnětu zabývala analýzou několika vydání české reality show Like Haf vysílané na programu Prima SHOW.

Like Haf je volným pokračováním reality show Like House, ve které účinkuje několik partnerských dvojic tzv. influencerů. Ti jsou i se svými zvířecími mazlíčky (psy) ubytováni ve vile, kde plní různé soutěžní úkoly. Diváci mohou hlasovat, kdo ze soutěžících si zaslouží výhru ve výši půl milionu korun.

Pořad cílí zejména na mladší publikum, které je zvyklé aktivně užívat sociální sítě Instagram a TikTok. Je postaven na popularitě (osobnostech) účinkujících a na jednoduchém humoru, který vychází z absurdních situací a bizarních soutěží.

V monitorovaném vydání pořadu z 23. listopadu 2022 dostali soutěžící za úkol vzájemně „dabovat“ (parodovat) své konverzace. Některé z konverzací obsahovaly sexuální narážky, např.: „Několikrát jsem našla slepenou utěrku mezi svýma kalhotkama a teď už mi to došlo. Ty úchyle … Věřím, že jsi uspokojil ty utěrky víc než mě.“

V následující epizodě z 24. listopadu 2022, kdy účinkující vymýšleli seznamovací hlášky (Pick Up Lines), se pak objevily i eroticky laděné výroky např. „Narodila jsi se na farmě? Protože určitě víš, jak chovat ptáka“.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se věcí zabývala na svém 19. zasedání konaném dne 6. 12. 2022 a dospěla na základě výše uvedených skutečností k závěru, že došlo k porušení ustanovení § 32 odst. 1 písm. g) zákona č. 231/2001 Sb., kterého se provozovatel dopustil tím, že dne 23. listopadu 2022 od 13:22 hodin a 24. listopadu 2022 od 13:33 hodin na programu Prima SHOW odvysílal epizody pořadu Like Haf, ve kterých zazněly sexuálně laděné výroky účinkujících. Konverzace se sexuálním podtextem mohly u nezletilých diváků vzbudit předčasný zájem o oblast lidské sexuality a narušit tím jejich mravní vývoj. Provozovatel se tak odvysíláním pořadu dopustil porušení povinnosti nezařazovat v době od 06.00 hodin do 22.00 hodin do vysílání pořady, které by mohly narušit fyzický, psychický nebo mravní vývoj nezletilých osob.

Rada rozhodla provozovatele na porušení zákona upozornit.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
12. 3. 2024

Číst knížky je cool

Jakkoli web Děti a média klade opakovaně důraz na nezbytnost mediální gramotnosti a v současnosti pak speciálně gramotnosti digitální a informační, žádné z těchto gramotností by nebylo dosaženo bez té zcela základní – gramotnosti čtenářské.
8. 3. 2024

Verifee – nová zbraň proti dezinformacím

Na webu Děti a média čtenáře pravidelně seznamujeme s výsledky studií, které se zabývají úrovní mediální gramotnosti různých věkových skupin naší populace. Bohužel mnoho výzkumů prokazuje, že v České republice ve znalostech a dovednostech, které jsou pro mediální gramotnost klíčové, značně…
1. 3. 2024

Březen – měsíc čtenářů

  Březen je tradičně měsícem zasvěceným četbě. Na Březen – měsíc knihy, jak se v Československu slavíval od roku 1955, navázala od roku 2009 nová tradice – Březen – měsíc čtenářů.
28. 2. 2024

Kriminálka Anděl s ohrožujícími prvky

Čtenáře webu Děti a média informujeme vždy, když Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přistoupí k sankčním krokům v souvislosti s odvysílanými obsahy, které mohou mít negativní vliv na dětské diváky.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media