24. 1. 2023

Školní televize Telka Cihelka

Na webu Děti a média často seznamujeme čtenáře se zajímavými aktivitami a projekty, které přispívají ke zvyšování mediální gramotnosti. Je nepochybné, že projekty, které jsou zajímavé a účastníky baví, jsou v rámci mediálního vzdělávání nejefektivnější.

 

Významnými atributy mediální gramotnosti je i schopnost vlastní mediální tvorby a také dovednosti spojené s užíváním digitálních technologií. Obojího dosahují děti a mladiství, kteří se zapojují do tvorby tzv. školních či studentských televizí.

Jednou z takových televizí je i Telka Cihelka, což je školní televize základní školy v Bruntále na Cihelní ulici, která působí již druhým rokem.

Školní televize, která sestává z žákovských moderátorů, kameramanů, střihačů a dalších profesí nezbytných pro vytváření televizního obsahu, se schází jednou za dva týdny a vytváří pravidelné měsíční zpravodajství – zprávičky.

Televizi vytvářejí žáci 7., 8. a 9. ročníků pod vedením zkušeného pedagoga, Václava Severy.

Školní zpravodajství referuje o událostech ve škole i mimo ni. Některé žáky práce na školních pořadech baví natolik, že uvažují o profesionální dráze televizních tvůrců. Ať se však jimi stanou, či nikoli, podstatné je, že si díky školní televizi osvojí řadu dovedností a znalostí, které v budoucím životě jistě využijí.

 

Účelnost školních televizí v rámci mediální výchovy je prokázána, bohužel škol, které se do podobného projektu pustí, je stále málo. Často překážkou bývají finance na pořízení potřebné techniky, které se školám nedostávají, ovšem mnohem větší obtíží je, že jen málo škol disponuje vyučujícími, kteří by měli nezbytné dovednosti, zkušenosti a ochotu ke tvorbě školní televize.

Určitě by nebylo od věci, kdyby ministerstvo školství nebo neziskové organizace, které se na zvyšování mediální gramotnosti podílejí, zavedly kurzy právě pro učitele, kteří by měli chuť podobné projekty na svých školách uvést v život.

 

Zájemci, kteří by se rádi seznámili s tvorbou televize Telka Cihelka, se mohou podívat sem:

(55) telka cihelka - YouTube

 

 

- ZPĚT -
predchozí
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
2. 4. 2024

Divadélko pro batolata

Na webu Děti a média se často věnujeme mediálním obsahům a službám, které jsou určeny dětem různého věku, včetně předškoláků. Tentokrát se ale zaměříme ještě na mladší diváky. V Praze se totiž připravuje divadlo, které bude určené pro batolata. Divadlo KUK bude fungovat na Praze 4 v objektu…
28. 3. 2024

Chat #KareMe nabízí krizovou intervenci

  Skutečnost, že mezi dětmi a dospívajícími je vysoké procento těch, kteří trpí různými formami psychických potíží, je všeobecně známá. O tristním stavu patrně nejvíce vypovídá fakt, že za čtvrtinou úmrtí mladých lidí ve věku 15–24 let stojí sebevražda.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media