2. 5. 2023

Květen v Městské knihovně v Praze

 

I v měsíci květnu zve Městská knihovna v Praze na řadu zajímavých akcí.

 

3. května 2023 se v Malém sále Ústřední knihovny od 19 hodin uskuteční přednáška profesora Cyrila Höschla Mikrobiom a my: Máme kus duše i ve střevech?, která osvětlí, jak úzký vztah je mezi střevní flórou a psychickým zdravím.  Střevní mikrobi, bakterie a viry se podílejí na tvorbě centrálně působících látek včetně serotoninu a na přestupu toxinů ze střeva do systému. Tyto metabolické vztahy hrají důležitou roli v patogenezi řady onemocnění včetně duševních.

PhDr. Petr Just bude v Malém sále Ústřední knihovny dne 9. května 2023 od 19 hodin přednášet na téma Prezidenti a prezidentské volby ve střední Evropě. Přednáška zasadí postavení prezidenta ČR do širšího rámce postavení hlav států v regionu střední Evropy. Podívá se na to, v čem se instituty prezidentů ve středoevropských zemích shodují a v čem se liší, a kde by mohla ČR čerpat inspiraci v případě, že by uvažovala o změnách ve vymezení prezidentského úřadu.

Dne 15. května 2023 v Malém sále Ústřední knihovny naváže tematicky blízká přednáška 100 let bez Charlotty aneb naše první dámy. Podcast Přepište dějiny se naživo zaměří na osobnosti a role prvních dam, symbolicky 100 let od odchodu Charlotty Garrigue Masarykové. Jaká byla role první dam? A co „první dcery“? Tématem provedou Martin Groman a Michal Stehlík.

Projekt Sinopsis pořádá cyklus přednášek s názvem Čína v kontextu a souvislostech. Téma Tisíciletá tradice v současné Číně? bude námětem přednášky, která se uskuteční 22. května 2023 v malém sále Ústřední knihovny od 17 hodin. Profesorka Olga Lomová se zaměří na rozmanitost a proměnlivost čínské kultury v průběhu posledních dvou tisíc let, včetně spletitých cest hledání národní identity ve 20. a 21. století. Tyto skutečnosti bude ilustrovat na oblečení různých dob, včetně různých koncepcí „národního kroje“ v moderní době. Přednášku doprovodí bohatý vizuální materiál.

Známý párový terapeut Honza Vojtko spolu s herečkou Ester Geislerovou dne 29. května 2023 od 19 hodin ve Velkém sále Ústřední knihovny uvede zájemce do problematiky složitosti vztahů v době sociálních sítí a online komunikace.

V Klubovně Ústřední knihovny se 11. května 2023 od 17.30 hodin můžete nahlédnout do tajů tvorby rozhlasových dokumentů. Specifika rozhlasového dokumentu a proces jeho tvorby přiblíží v ukázkách z portrétů Petra Čepka, Ljuby Hermanové, Ivana Jandla a dalších umělců Šárka Skaláková, která tyto pořady v Českém rozhlase připravila.

 

Zdroj: Městská knihovna v Praze - Jsme tu pro každého… (mlp.cz)

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media