1. 9. 2023

Začátek školního roku v Městské knihovně v Praze

Milovníci filmu jistě rádi zavítají na Festival krátkých i celovečerních filmů asijských zemí, který probíhá od 1. do 9. září 2023 v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí. K vidění bude jak audiovizuální tvorba z Japonska a Jižní Koreje, která je u nás známá a populární, tak i ze zemí, s jejichž kinematografií moc zkušeností nemáme. Diváci budou moci zhlédnout snímky z Filipín, Myanmaru, Indonésie, Vietnamu nebo Malajsie.

Není bez zajímavosti, že japonský krátkometrážní film Trhání větví zakázáno, který bude na festivalu rovněž k vidění, vytvořil japonský loutkář a animátor Kihačiró Kawamoto, který v 60. letech minulého století studoval animaci u předního českého animátora Jiřího Trnky. Znalci Trnkova díla určitě vliv tohoto umělce na Kawamota ve filmu rozeznají.

Jakkoli festival nabídne řadu zajímavých celovečerních filmů, upozornit bychom chtěli zejména na filmy krátkometrážní. Většinu z uvedených snímků bude volně spojovat téma dětských starostí a problémů dospívání. Za pozornost stojí například malajsijský film Batiková dívka o osiřelé holčičce, která útěchu ze své bolesti a úzkosti nachází ve fantaskním světě batikové malby.

Podrobnosti o programu festivalu a jednotlivých filmech zájemci naleznou zde:

ASEAN +3 Film Festival 2023 - Městská knihovna v Praze (mlp.cz)

 

Již v srpnových pozvánkách do Městské knihovny byli čtenáři webu Děti a média informováni, že byla otevřena nová pobočka knihovny ve Velkém Mlýně v Libni. Dosud se jednalo pouze o zkušební provoz, ale 4. září 2023 od 13.00 hodin proběhne slavností odemykání této nové pobočky. Slavnostní otevření bude událostí s bohatým programem. Bude připraveno divadelní představení pro děti, ukázka španělské Flamenca, přednáška o historii Velkého Mlýna, koncerty a spousta aktivit pro malé návštěvníky.

 

Pokud nás v září čeká příjemné babí léto, můžeme využít nabídek literárních vycházek „se zahradníkem“, jak je Městská knihovna nazývá. Jde o toulky vybranými pražskými čtvrtěmi spolu s odborníky na životní prostředí, kteří zúčastněné seznámí s navštívenou lokalitou, doplněné o autorská čtení a rozhovory s literáty. Vycházky tentokrát budou směřovat na Prosek, na Pražačku, na Kněžská luka či Panskou zahradu. Konkrétní termíny vycházek jsou k nalezení zde:

Literární vycházky se zahradníkem - Městská knihovna v Praze (mlp.cz)

 

Jako každý rok i letos se v Praze konají sousedské slavnosti Zažít město jinak. Na doprovodném kulturním a komunitním programu se tradičně podílejí i pobočky Městské knihovny.

Zažít město jinak jsou slavnosti, jejichž náplň si vytvářejí sami obyvatelé daných lokalit na bázi dobrovolnictví a chuti sdílet veřejný prostor a sbližovat se v rámci místní komunity. Tentokrát jde již o 18. ročník.

Slavnosti se tradičně konají třetí víkend v září, což letos vychází na 16. září, ale různé doprovodné akce se uskuteční i v dalších zářijových dnech.

Podrobnosti o programu, historii a informace o tom, jak se zapojit, jsou k nalezení zde:

https://zazitmestojinak.cz/

 

My vybíráme namátkově jen několik nejzajímavějších pozvánek.

Na pobočce Vozovna na Žižkově bude v čase od 10.00 do 18.00 hodin připraven bohatý program, který započne sousedskou snídaní. V průběhu dne se zájemci mohou těšit na malování hennou, bleší trh hraček a také na koncert.

Na nové pobočce Velký Mlýn budou mezi 11. a 15. hodinou připraveny tvořivé dílny, kde bude možné si vytvořit vlastní originální zápisník, větrný mlýn z papíru nebo placku.

Na pobočce Novodvorská se budou ve stejném čase vyrábět netradiční záložky do knihy a skuteční knižní znalci se mohou zúčastnit literárního kvízu.

Na Ládví se mezi 9. a 13. hodinou budou vytvářet květiny a listy z krepového papíru a starých novin, kterými děti ozdobí hlavní vchod knihovny.

Autorský komiks si potom zájemci mohou vytvořit po celý den v Domě čtení v Ruské ulici.

Kromě toho se na všech otevřených pobočkách mohou čtenáři zapojit do bazaru knih.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
8. 10. 2024

Evropská audiovizuální observatoř hodnotí ochranu dětí na platformách pro sdílení videonahrávek

Evropská audiovizuální observatoř v nedávné době zveřejnila novou hloubkovou analýzu různých opatření přijatých v celé Evropě na ochranu dětí před sledováním škodlivého obsahu na platformách pro sdílení videonahrávek (VSP).
4. 10. 2024

Digitální ostrov – o herní simulaci zombie apokalypsy

  Není žádnou novinkou, že čtenářům webu Děti a média přinášíme čas od času informace o zajímavých filmařských počinech mapujících svět nových médií. Nejinak tomu bude i nyní, kdy se opět vrátíme k nabídce filmového festivalu Jeden svět. Francouzský dokument Digitální ostrov (Knit's Island) nejenže…
1. 10. 2024

Říjen v Městské knihovně ve znamení bezpečných digitálních technologií

  Říjnové pozvánky do Městské knihovny musíme uvést informací, že říjen je již několik let zasvěcen bezpečnosti v online prostoru jako Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti. V České republice v rámci tohoto projektu pořádá nejvíce akcí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost…
25. 9. 2024

Modré světlo z displejů spánek nenarušuje

Na webu Děti a média jsme v minulosti zveřejňovali články, které na základě vědeckých výzkumů a vyjádření expertů varovaly před používáním mobilních telefonů před spaním. Důvodem bylo modré světlo, které vyzařuje z monitorů a displejů. Toto světlo má narušovat přirozené procesy organismu, v…
19. 9. 2024

Upoutávka na horor Vřískot 2 v ranním vysílání

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání čtenáře pravidelně informuje o případech, kdy uplatnila svou dozorovou pravomoc v souvislosti s odvysíláním pořadů, které by mohly narušit psychický, fyzický nebo mravní vývoj nezletilých osob.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media