12. 3. 2024

Číst knížky je cool

Jakkoli web Děti a média klade opakovaně důraz na nezbytnost mediální gramotnosti a v současnosti pak speciálně gramotnosti digitální a informační, žádné z těchto gramotností by nebylo dosaženo bez té zcela základní – gramotnosti čtenářské.

A hovoříme-li o čtenářské gramotnosti, pak samozřejmě nemíníme jen základní dovednost umět číst, ale zejména schopnost textu správně porozumět a dále s ním pracovat. Chceme-li vychovat z našich dětí vzdělané dospělé, neudělá to za nás žádná digitální aplikace či pokročilá informační technologie, vždy a za každých okolností bude základem knížka.

Na rodiče lze jen apelovat, aby učili děti vztahu ke knížkám a ke čtení. Display mobilu nebo obrazovka počítače jistě zaujme každé batole, ale ke správnému vývoji mozku a rozvoji kognitivních schopností mnohem víc přispěje dětská knížka. Děti, kterým se doma od malička četlo, zcela přirozeně po knize sahají i ve vyšším věku. Takové děti mají šanci poznat, že čtení jim přináší úplně jinou úroveň zážitku.

Lásku ke knížkám českým dětem pomáhají pěstovat i knihovny. Není tajemstvím, že Česká republika patří k zemím s vůbec nejhustší sítí knihoven. Jen na území Prahy je neuvěřitelných 417 knihoven. Vedle těch městských a místních, které zná veřejnost nejlépe, jsou to i knihovny univerzitní, národní, specializované či například knihovna akademie věd. Do odborných knihoven většina z nás asi běžně nezavítá, ale členským průkazem městské knihovny disponuje takřka každý a vůbec není třeba se bát brát s sebou i ty nejmenší návštěvníky. Mnohé knihovny jsou na to dokonce připravené v podobě dětských koutků. Děti si zde mohou hrát, prohlížet knížky a také ho rodiče mohou využít k pohlídání své ratolesti, zatím co si mohou vybírat v klidu knihy pro sebe. V dětských koutcích také mnohdy probíhají doprovodné programy, ať již divadelní představení, výtvarné akce, soutěže, dílničky apod.

Těm, kteří si naše rady chtějí vzít k srdci, můžeme doporučit web Rostemesknihou.cz | Kampaň na podporu četby knih. Kampaň na podporu dětského čtenářství zahrnuje řadu atraktivních a zábavných akcí a událostí. Organizuje například Dny dětského čtení, kdy se běžné role vyměňují, jelikož ze svých oblíbených knížek čtou děti svým blízkým, soutěžní Souboj čtenářů pro školní kolektivy či dětské přehlídky jevištního čtení Čtenář na jevišti. Pro děti a dospívající s vlastními literárními ambicemi probíhají rovněž soutěže mladých spisovatelů a básníků.

Součástí kampaně je rovněž web Rostík.cz | Rosteme s knihou (rostik.cz), kde si děti vyměňují své názory na knížky, předávají tipy a vytvářejí žebříčky popularity knižních titulů.

Věříme, že děti, které vyrůstají mezi knížkami, na ně nezanevřou ani ve světě přehlceném digitalizací.

 

- ZPĚT -
predchozí
26. 7. 2024

Svět knihy Praha 2024

Ve dnech 23.–26. května 2024, tradičně od čtvrtka do neděle, se na pražském Výstavišti v Holešovicích v sedmé městské části uskutečnil 29. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu SVĚT KNIHY, nesoucího tentokrát motto „kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás", což je…
19. 7. 2024

Jak být férový influencer

Být influencer je jedním z nejžádanějších cílů současných dospívajících. Sláva, obdiv a peníze jsou hnacím impulsem, avšak málokdo si uvědomuje, že být influencerem je spojeno s řadou povinností, jejichž nesplnění může znamenat prohřešek proti zákonu. Existuje platforma „férový influencer“, která…
16. 7. 2024

Film Bastardi je nepřijatelný ve vysílání před 22. hodinou

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodla na svém 6. zasedání upozornit provozovatele programu A11, společnost Regionální televize CZ s.r.o, na porušení ustanovení § 32 odst. 1 písm. g) zákona č. 231/2001 Sb., kterého se dopustil tím, že dne 23. března 2024 od 13:19 hodin odvysílal pořad…
10. 7. 2024

Ještě jedno ohlédnutí za festivalem Jeden svět 2024

  Letošnímu ročníku festivalu dokumentárních filmů Jeden svět jsme se již jednou věnovali; jednalo se však o článek zacílený především na jeden konkrétní film (O karavaně a psech – o konci nezávislých médií v Rusku). Nyní bychom se rádi k festivalu ještě jednou vrátili a čtenářům webu Děti a média…
4. 7. 2024

Červencové pozvánky Městské knihovny v Praze

V červenci má tradičně řada poboček Městské knihovny letní uzavírku, to ovšem neznamená, že by Městská knihovna neměla přes letní prázdniny pro své malé i velké čtenáře připravenou celou řadu akcí.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media