7. 5. 2024

Florida zakázala dětem používat sociální sítě

V únoru letošního roku byl ve státě Florida uzákoněn zákaz sociálních sítí pro děti mladší 16 let.

Přesněji řečeno, pro děti do 14 let jsou nyní sociální sítě zcela zapovězeny, adolescenti ve věku 14 – 16 let mohou užívat sociální sítě pouze s výslovným souhlasem rodičů. Přijetí zákona jeho podporovatelé odůvodňují prokázanými negativními dopady užívání sociálních sítí nezletilými. Poukazují na rizika, která se s užíváním sociálních sítí pojí, zejména na kyberšikanu, útoky sexuálních predátorů a rostoucí počet sebevražd mladých lidí.

Kritici tohoto legislativního kroku naopak upozorňují, že zákaz může být v rozporu s Ústavou Spojených států.

 

Nová floridská právní úprava v současnosti patří k nejpřísnějším zákazům používání sociálních médií nezletilými na světě. V minulosti o podobné legislativě diskutovalo více států v rámci USA, ale Florida jako první a zatím jediná přistoupila k takto rozsáhlému zákazu. V loňském roce sice byl přijat zákon omezující přístup dětí k sociálním sítím například i v Utahu, ale tamější úprava věc řeší povinností rodičovské kontroly a zákazem používání sociálních platforem dětmi v čase od 22.30 do 6.30 hodin.

Floridský zákon, který vstoupí v účinnost od 1. ledna 2025, se vztahuje na všechny stránky sociálních sítí, které sledují činnost uživatelů, umožňují dětem nahrávat materiál a komunikovat s ostatními a používají tzv. návykové algoritmy, které vyvolávají nadměrné nebo nutkavé používání. Do zákazu tak spadají sítě Facebook, Instagram, TikTok a mnoho dalších.

Podle zastánců nového zákona přijatý zákaz představuje důležitou ochrannou bariéru pro psychické zdraví dospívajících, kteří jsou zvláště zranitelnou skupinou citlivě reagující na negativní vlivy online komunikace.

V důsledku nové právní úpravy budou provozovatelé sociálních sítí nuceni nastavit systémy tak, aby zahrnovaly spolehlivé nástroje ověřování věku uživatelů. Navíc budou muset odstranit všechny účty osob mladších 14 let a osob ve věku 14 – 16 let, které nezískaly výslovný souhlas rodičů. Pokud tak sociální sítě neučiní, rodiče budou moci proti nim podat žalobu.

Za pozornost stojí, že původně měl být zákon na Floridě ještě přísnější, když měl zakazovat přístup na sociální sítě všem uživatelům do 16 let bez výjimky. Tato úprava na konec přijata nebyla s odůvodněním, že by příliš omezovala rodičovská práva nad rozhodováním o on-line aktivitách dětí.

Snaha omezit vliv sociálních médií na dospívající ovšem není patrná pouze v USA, rovněž evropské státy stále častěji volají po ochraně nezletilých před negativními dopady nadměrného užívání sociálních sítí na psychické i fyzické zdraví, které byly již opakovaně empiricky ověřeny.

 

 

- ZPĚT -
predchozí
26. 7. 2024

Svět knihy Praha 2024

Ve dnech 23.–26. května 2024, tradičně od čtvrtka do neděle, se na pražském Výstavišti v Holešovicích v sedmé městské části uskutečnil 29. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu SVĚT KNIHY, nesoucího tentokrát motto „kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás", což je…
19. 7. 2024

Jak být férový influencer

Být influencer je jedním z nejžádanějších cílů současných dospívajících. Sláva, obdiv a peníze jsou hnacím impulsem, avšak málokdo si uvědomuje, že být influencerem je spojeno s řadou povinností, jejichž nesplnění může znamenat prohřešek proti zákonu. Existuje platforma „férový influencer“, která…
16. 7. 2024

Film Bastardi je nepřijatelný ve vysílání před 22. hodinou

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodla na svém 6. zasedání upozornit provozovatele programu A11, společnost Regionální televize CZ s.r.o, na porušení ustanovení § 32 odst. 1 písm. g) zákona č. 231/2001 Sb., kterého se dopustil tím, že dne 23. března 2024 od 13:19 hodin odvysílal pořad…
10. 7. 2024

Ještě jedno ohlédnutí za festivalem Jeden svět 2024

  Letošnímu ročníku festivalu dokumentárních filmů Jeden svět jsme se již jednou věnovali; jednalo se však o článek zacílený především na jeden konkrétní film (O karavaně a psech – o konci nezávislých médií v Rusku). Nyní bychom se rádi k festivalu ještě jednou vrátili a čtenářům webu Děti a média…
4. 7. 2024

Červencové pozvánky Městské knihovny v Praze

V červenci má tradičně řada poboček Městské knihovny letní uzavírku, to ovšem neznamená, že by Městská knihovna neměla přes letní prázdniny pro své malé i velké čtenáře připravenou celou řadu akcí.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media