3. 5. 2024

Květen v Městské knihovně v Praze

 

Květnové pozvánky do Městské knihovny v Praze zahájíme netradičně, a to výzvou všem, kteří se věnují nebo chtějí věnovat literární činnosti, aby se zapojili do soutěže O knihovnickou sovu 2024.

Jde již o čtvrtý ročník literární soutěže a stejně jako v předchozích letech zasednou do odborné poroty knihovníci Městské knihovny. Vítězné práce budou ohodnoceny diplomem a knižními cenami při slavnostním vyhlášení, které proběhne v září 2024. Jeho součástí bude čtení nejlepších děl.

A jaké je letos soutěžní téma? NEPŘEHLEDNUTELNÉ. Co nejenže nezůstane očím skryto, ale nemůžete to přehlédnout, ani kdybyste chtěli? Kdo vejde do místnosti a okamžitě na sebe strhne veškerou pozornost?

Organizátoři soutěže vyzývají účastníky, aby se nebáli povolit uzdu představivosti a pustili se do psaní povídek, které budou pestré, nápadité až křiklavé. Soutěžní povídka by měla mít maximálně 5 normostran a soutěžící je mohou posílat až do 30. června 2024.

Podrobnosti k soutěži zde: Stáhněte si všechny potřebné informace

 

Ve dnech 23.–26. května 2024 se bude na Výstavišti Praha konat SVĚT KNIHY PRAHA 24. Letošní, již 29. ročník, mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu se zaměří na německojazyčnou literaturu a na připomenutí 100. výroční úmrtí Franze Kafky. Mottem, které bude filozofickou linkou festivalu uvažující o účelu literatur, je Kafkův citát „Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás."

K bohatému programu veletrhu jako každý rok přispěje i Městská knihovna v Praze. V Sále Jaroslava Seiferta 23. května od 18.00 hodin uspořádá čtení básní a jiných textů o Smíchovském nádraží.

O den později si budou návštěvníci na stejném místě a ve stejný čas povídat s klinickou psycholožkou, psychoterapeutkou, krizovou interventkou a básnířkou Danielou Vodáčkovou o její spolupráci s Filozofickou fakultou po střeleckém útoku 21. prosince 2023. Mimo jiné bude řeč i o literární reflexi této tragické události.

25. května od 18.00 hodin proběhne v Sále Jaroslava Seiferta povídání se zvířecí záchranářkou Kateřinou Landovou. Vyprávění doprovodí čtení textů, které byly inspirovány jedním dnem u Pražské zvířecí záchranky.

Více o programu Světa knih zde: https://svetknihy.cz/praha2024

 

Nejen Svět knihy ale i Městská knihovna si v rámci svého programu připomíná 100. výročí úmrtí Franze Kafky. U této příležitosti připravila celou řadu akcí.

Ve Velkém sále Ústřední knihovny se 23. května od 19.30 hodin uskuteční One man show Rudy Linka. Divadelní stand-up  bude poctou a oslavou Kafky a jeho tvorby.

29. května od 19.00 hodin ve Velkém sále Ústřední knihovny proběhne projekce dokumentárního filmu Franz Kafka. Snímek, který uvedou tvůrci z České televize, nabourává zažitý stereotyp o záhadném, podivínském a samotářském Kafkovi. Dokumentární film představí unikátní a dosud nepublikované informace o životě Kafky, které shromáždil špičkový odborník na jeho dílo a život Reiner Stach a další odbornicí. Diváci tak dostanou možnost poznat skutečného Kafku, jaký doopravdy byl, aby přestal být chybně ztotožňován se svými fiktivními literárními postavami.

Goethe institut nabídne svůj pohled na Kafku a jeho dílo na konferenci Franz Kafka intermediální, která se uskuteční v Malém sále Ústřední knihovny 3. června od 9.30 hodin. Ale pozor, konference bude výhradně v německém jazyce.

Rovněž 3. června od 19.00 hodin v Malém sále Ústřední knihovny proběhne projekce filmové adaptace románu Franze Kafky Zámek.

6. června od 19.00 hodin v Malém sále představí neznámé stránky osobnosti Franze Kafky Judita Matyášová. Posluchači poznají Kafku zejména jako nadšeného sportovce a cestovatele.

 

Zdroj: Městská knihovna v Praze - Jsme tu pro každého… (mlp.cz)

 

 

- ZPĚT -
predchozí
26. 7. 2024

Svět knihy Praha 2024

Ve dnech 23.–26. května 2024, tradičně od čtvrtka do neděle, se na pražském Výstavišti v Holešovicích v sedmé městské části uskutečnil 29. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu SVĚT KNIHY, nesoucího tentokrát motto „kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás", což je…
19. 7. 2024

Jak být férový influencer

Být influencer je jedním z nejžádanějších cílů současných dospívajících. Sláva, obdiv a peníze jsou hnacím impulsem, avšak málokdo si uvědomuje, že být influencerem je spojeno s řadou povinností, jejichž nesplnění může znamenat prohřešek proti zákonu. Existuje platforma „férový influencer“, která…
16. 7. 2024

Film Bastardi je nepřijatelný ve vysílání před 22. hodinou

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodla na svém 6. zasedání upozornit provozovatele programu A11, společnost Regionální televize CZ s.r.o, na porušení ustanovení § 32 odst. 1 písm. g) zákona č. 231/2001 Sb., kterého se dopustil tím, že dne 23. března 2024 od 13:19 hodin odvysílal pořad…
10. 7. 2024

Ještě jedno ohlédnutí za festivalem Jeden svět 2024

  Letošnímu ročníku festivalu dokumentárních filmů Jeden svět jsme se již jednou věnovali; jednalo se však o článek zacílený především na jeden konkrétní film (O karavaně a psech – o konci nezávislých médií v Rusku). Nyní bychom se rádi k festivalu ještě jednou vrátili a čtenářům webu Děti a média…
4. 7. 2024

Červencové pozvánky Městské knihovny v Praze

V červenci má tradičně řada poboček Městské knihovny letní uzavírku, to ovšem neznamená, že by Městská knihovna neměla přes letní prázdniny pro své malé i velké čtenáře připravenou celou řadu akcí.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media