3. 6. 2024

Zvol si info národním vítězem Ceny Karla Velikého

 

Každý rok je Evropským parlamentem a Nadací Mezinárodní ceny Karla Velikého v Cáchách udělována Cena Karla Velikého pro mladé Evropany. O tuto cenu se mohou ucházet projekty, které podporují evropské a mezinárodní porozumění, společnou myšlenku evropské identity a integrace, jsou vzorem pro mladé lidi žijící v Evropě a nabízejí praktické příklady soužití Evropanů jako jednoho společenství.

 

Od roku 2008 se o cenu ucházelo již 5 866 projektů. Na slavnostním ceremoniálu v Cáchách každoročně získávají ohodnocení tři nejlepší projekty vybrané z nominovaných národních vítězů.

Letos proběhlo slavnostní udílení cen 7. května 2024 a za Českou republiku se ho zúčastnil český národní vítěz, kterým byla organizace Zvol si info. Projekt Zvol si info je iniciativou, která pomáhá čelit dezinformacím a podporuje informační a mediální gramotnost. Organizace se zaměřuje na to, aby lidé všech věkových skupin uměli kriticky přemýšlet a orientovat se v náročném informačním prostředí, což realizuje prostřednictvím interaktivních workshopů, které se konají na základních a středních školách, v knihovnách, na táborech a dalších akcích.

Za posledních 6 let Zvol si info proškolilo více než 30 000 studentů. Na svých webových stránkách organizace uvádí: Žáky, studenty i širokou veřejnost učíme bezpečně sjíždět vlny internetu a vyznat se v digitálním světě. Neříkáme, co si máte myslet, a nepřesvědčujeme o politických postojích. Na konkrétních příkladech poukazujeme na manipulaci a učíme ji odhalovat.

Rozdíl mezi informací a dezinformací Zvol si info trefně ilustruje na příměru s jídlem: S informacemi je to trochu jako s jídlem a internet je velký supermarket, kde si může kdokoliv cokoliv obstarat. Pokud si člověk dá zkažené nebo nezdravé jídlo, nebude mu po něm dobře. Pokud si ale nastaví vyvážený a zdravý jídelníček, rozdíl rychle pozná.

Zvol si info si již za léta svého působení získalo v oblasti mediálního vzdělávání úctyhodné renomé, a není proto divu, že si vysloužilo národní vítězství v Ceně Karla Velikého pro mladé Evropany.

 

Na celoevropské vítězství projekt Zvol si info ale nedosáhl, první cenu v Mezinárodní ceně Karla Velikého pro mladé Evropany získal litevský projekt Sisterhood Pathways, jehož cílem je bojovat proti násilí páchanému na ženách v pobaltských státech, a to prostřednictvím umění, rozhovorů, místních workshopů, mezinárodních akcí i kampaně v sociálních médiích.

Druhé místo obsadil francouzský projekt Penser, agir et plaider ensemble pour ne laisser aucun.e jeune de côté. Tato iniciativa podporuje solidaritu mezi mladými lidmi, kteří čelí chudobě a vyloučení napříč Evropou.

Třetí cena byla udělena německému instagramovému účtu Europe Magazine, který prostřednictvím map, infografik a statistik vizualizuje složité sociální otázky Evropy.

 

Zvol si info nicméně dále přispívá k rozvoji mediální gramotnosti a boji s dezinformacemi.

Podrobnosti k činnosti tohoto projektu jsou dostupné zde: zvolsi.info

 

 

- ZPĚT -
predchozí
26. 7. 2024

Svět knihy Praha 2024

Ve dnech 23.–26. května 2024, tradičně od čtvrtka do neděle, se na pražském Výstavišti v Holešovicích v sedmé městské části uskutečnil 29. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu SVĚT KNIHY, nesoucího tentokrát motto „kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás", což je…
19. 7. 2024

Jak být férový influencer

Být influencer je jedním z nejžádanějších cílů současných dospívajících. Sláva, obdiv a peníze jsou hnacím impulsem, avšak málokdo si uvědomuje, že být influencerem je spojeno s řadou povinností, jejichž nesplnění může znamenat prohřešek proti zákonu. Existuje platforma „férový influencer“, která…
16. 7. 2024

Film Bastardi je nepřijatelný ve vysílání před 22. hodinou

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodla na svém 6. zasedání upozornit provozovatele programu A11, společnost Regionální televize CZ s.r.o, na porušení ustanovení § 32 odst. 1 písm. g) zákona č. 231/2001 Sb., kterého se dopustil tím, že dne 23. března 2024 od 13:19 hodin odvysílal pořad…
10. 7. 2024

Ještě jedno ohlédnutí za festivalem Jeden svět 2024

  Letošnímu ročníku festivalu dokumentárních filmů Jeden svět jsme se již jednou věnovali; jednalo se však o článek zacílený především na jeden konkrétní film (O karavaně a psech – o konci nezávislých médií v Rusku). Nyní bychom se rádi k festivalu ještě jednou vrátili a čtenářům webu Děti a média…
4. 7. 2024

Červencové pozvánky Městské knihovny v Praze

V červenci má tradičně řada poboček Městské knihovny letní uzavírku, to ovšem neznamená, že by Městská knihovna neměla přes letní prázdniny pro své malé i velké čtenáře připravenou celou řadu akcí.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media