17. 6. 2024

Projekt #GeneraceAI otevírá cestu k porozumění umělé inteligenci

 

Když jsme přibližně před rokem na webu Děti a média poprvé psali o umělé inteligenci (AI) a jejím uplatnění, šlo o zcela nový fenomén, který si zájemci jen nesměle testovali, zejména proto, aby získali prvotní dojem, co to vlastně je AI a jaké jsou její možnosti a limity. A pravdou je, že například první verze volně dostupného jazykového modelu ChatGPT prokazovala především své limity, jelikož sice pracovala rychle a sebevědomě, ale po faktické stránce značně selhávala. Její odpovědi tak mnohdy sloužily hlavně pro pobavení.

Za jediný rok ale udělaly technologie založené na AI obrovský pokrok. Umělá inteligence začala být používána pracovně i soukromě pro nejrůznější účely. Například ilustrativní obrázky u článků na internetu dnes už z velké části pocházejí právě z „pera“ AI. A není divu, umělá inteligence stvoří během několika sekund obrázek či fotografii přesně podle vašeho zadání. Požádáte-li například Copilota, který je provozován firmou Microsoft, o obrázek malebného města s kolotočem na náměstí a s kočárkem pro panenky, máte během tří sekund takto nádhernou ilustraci.

 

 

Dnes už tak nikdo nepochybuje, že umělá inteligence se stane součástí našich životů. Je však naším úkolem se ji naučit používat tak, abychom z jejích předností maximálně těžili.

Vítány jsou proto všechny iniciativy, které usilují o to, abychom AI přivykli a začali ji využívat k našemu prospěchu a současně uměli čelit případným rizikům. Jednou z iniciativ, která si klade za cíl seznámit veřejnost, a v tomto případě zejména děti, s možnostmi umělé inteligence, je vzdělávací projekt #GeneraceAI, za nímž stojí influencer Svatopluk Barek. Ten se spojil s českými AI odborníky a za finanční podpory České spořitelny vytvořili interaktivní videokurz, který chce změnit pohled mladé generace na technologie umělé inteligence a přiblížit jejich dopad na naši společnost.

Svatopluk Barek k tomu uvádí: “Umělá inteligence není jen o generování textů a obrázků, ale tyto technologie postupně vstupují do každé oblasti našeho života a největší dopad budou mít na naši mladou generaci. Kurz si proto neklade za cíl podrobně vysvětlovat jejich fungování, ale spíš zasazuje AI technologie do širšího kontextu světa a ukazovat jejich příležitost a hrozby.”

Projekt GeneraceAI má formu interaktivního videokurzu, který je primárně vytvořen pro žáky 8. a 9. tříd základních škol, ale na webových stránkách si ho může zdarma pustit kdokoliv.

Kurz se skládá z pěti kapitol. Od úvodu do světa umělé inteligence, přes vysvětlení základních AI principů, jako je strojové učení, až po naši budoucnost s umělou inteligencí. Každá kapitola je navržena tak, aby trvala maximálně 45 minut, tedy jednu vyučovací hodinu. Důraz je kladen i na reflexi, tedy utvrzení získaných informací.

 

Videokurz je dostupný zde: www.generace.ai, takže zájemci, můžete začít.

 

Zdroj: Tisková zpráva Svatopluka Bareka, Davida Kudrny a Educasoft

 

 

- ZPĚT -
predchozí
8. 10. 2024

Evropská audiovizuální observatoř hodnotí ochranu dětí na platformách pro sdílení videonahrávek

Evropská audiovizuální observatoř v nedávné době zveřejnila novou hloubkovou analýzu různých opatření přijatých v celé Evropě na ochranu dětí před sledováním škodlivého obsahu na platformách pro sdílení videonahrávek (VSP).
4. 10. 2024

Digitální ostrov – o herní simulaci zombie apokalypsy

  Není žádnou novinkou, že čtenářům webu Děti a média přinášíme čas od času informace o zajímavých filmařských počinech mapujících svět nových médií. Nejinak tomu bude i nyní, kdy se opět vrátíme k nabídce filmového festivalu Jeden svět. Francouzský dokument Digitální ostrov (Knit's Island) nejenže…
1. 10. 2024

Říjen v Městské knihovně ve znamení bezpečných digitálních technologií

  Říjnové pozvánky do Městské knihovny musíme uvést informací, že říjen je již několik let zasvěcen bezpečnosti v online prostoru jako Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti. V České republice v rámci tohoto projektu pořádá nejvíce akcí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost…
25. 9. 2024

Modré světlo z displejů spánek nenarušuje

Na webu Děti a média jsme v minulosti zveřejňovali články, které na základě vědeckých výzkumů a vyjádření expertů varovaly před používáním mobilních telefonů před spaním. Důvodem bylo modré světlo, které vyzařuje z monitorů a displejů. Toto světlo má narušovat přirozené procesy organismu, v…
19. 9. 2024

Upoutávka na horor Vřískot 2 v ranním vysílání

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání čtenáře pravidelně informuje o případech, kdy uplatnila svou dozorovou pravomoc v souvislosti s odvysíláním pořadů, které by mohly narušit psychický, fyzický nebo mravní vývoj nezletilých osob.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media