4. 7. 2024

Červencové pozvánky Městské knihovny v Praze

V červenci má tradičně řada poboček Městské knihovny letní uzavírku, to ovšem neznamená, že by Městská knihovna neměla přes letní prázdniny pro své malé i velké čtenáře připravenou celou řadu akcí.

 

První pozvánka patří 16. ročníku festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Festivalová představení budou probíhat, mimo jiné, i na Mariánském náměstí v Praze, tedy před Ústřední knihovnou MK, a to od 11. do 15. července 2024.

Festival nabídne českou i zahraniční divadelní tvorbu. Diváci se mohou těšit na ohromující show, humorná interaktivní představení, fantastické artistické výkony, velké a ještě větší loutky, netradiční workshopy i tradiční průvod centrem města. Za všechny body programu festivalu Za dveřmi zmiňme tři, které budou patřit k divácky nejatraktivnějším.

Ve čtvrtek 11. července od 16.30 hodin vystoupí na Mariánském náměstí umělec Pierrick St-Pierre, který pod pseudonymem pan Banana vystupoval se svými představeními už ve více než 40 zemích světa. Jeho vystoupení zahrnují prvky pantomimy a nového cirkusu, zejména ale mají interaktivní charakter, takže představení vznikají ve spolupráci s odvážnými diváky.

V pátek 12. července od 16 hodin se na Mariánském náměstí uskuteční zvuková performance pod názvem Silent. I toto unikátní představení, které vzniklo v reakci na karanténní opatření během pandemie covid-19, probíhá za aktivní účasti diváků.

V sobotu 13. července vyrazí v 16 hodin z Mariánského náměstí průvod obřích loutek, které poputují centrem Prahy. Do průvodu se může zapojit každý.

Podrobný program celého festivalu je dostupný zde: www.zadvermi.cz/

 

Jakkoli je hlavním posláním Městské knihovny zapůjčovat čtenářům knížky, neuzavírá se tato instituce ani před službami, které poskytují nemodernější digitální technologie.  Značnou pozornost věnuje například virtuální realitě, která nabízí různé možnosti vzdělávání i zábavy.

Městská knihovna k tomu na svých webových stránkách uvádí: „Virtuální realita již není pouze jednou z odnoží herního zábavního průmyslu, ale její potenciál se přesouvá do komerční a vzdělávací oblasti. Knihovny jsou institucemi, které se dlouhodobě profilují jako významný hráč v oblasti neformálního vzdělávání. Městská knihovna v Praze proto vzala téma VR za své a pokusíme se ve VR nejen zpřístupnit zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale také pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima.“

V rámci uvedené iniciativy zve Městská knihovna každého zájemce na panoramatickou prohlídku budovy Ústřední knihovny na Mariánském náměstí prostřednictvím technologie virtuální reality. Je tak možné nahlédnout nejen do veřejných prostor knihovny, ale i do míst, kam běžnému návštěvníkovi není přístup umožňován, včetně sklepních prostor s automatizovanou třídící linkou knih nebo do dvou pater rezidence primátora, která je plná historických artefaktů a elegantního designu.

 

Poslední dnešní pozvánka je pozvánkou k poslechu podcastů Městské knihovny, které jsou dostupné zde: Stream Městská knihovna v Praze music | Listen to songs, albums, playlists for free on SoundCloud.

SoundCloud Městské knihovny nabízí celou řadu zvukových obsahů, nejnověji pak sérii podcastů Velcí panovníci evropských dějin, kterými posluchače provádí historik a knihovník Jakub Rychtar.

Cyklus Velcí panovníci evropských dějin představuje významné i zapomenuté vládce od pádu Západořímské říše po současnost. Ambicí autora přednášek je představit i méně známé či přímo zapomenuté mocnáře, jejichž vliv byl v jejich éře nezanedbatelný.

 

Zdroj: Městská knihovna v Praze - Jsme tu pro každého… (mlp.cz)

 

 

- ZPĚT -
predchozí
8. 10. 2024

Evropská audiovizuální observatoř hodnotí ochranu dětí na platformách pro sdílení videonahrávek

Evropská audiovizuální observatoř v nedávné době zveřejnila novou hloubkovou analýzu různých opatření přijatých v celé Evropě na ochranu dětí před sledováním škodlivého obsahu na platformách pro sdílení videonahrávek (VSP).
4. 10. 2024

Digitální ostrov – o herní simulaci zombie apokalypsy

  Není žádnou novinkou, že čtenářům webu Děti a média přinášíme čas od času informace o zajímavých filmařských počinech mapujících svět nových médií. Nejinak tomu bude i nyní, kdy se opět vrátíme k nabídce filmového festivalu Jeden svět. Francouzský dokument Digitální ostrov (Knit's Island) nejenže…
1. 10. 2024

Říjen v Městské knihovně ve znamení bezpečných digitálních technologií

  Říjnové pozvánky do Městské knihovny musíme uvést informací, že říjen je již několik let zasvěcen bezpečnosti v online prostoru jako Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti. V České republice v rámci tohoto projektu pořádá nejvíce akcí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost…
25. 9. 2024

Modré světlo z displejů spánek nenarušuje

Na webu Děti a média jsme v minulosti zveřejňovali články, které na základě vědeckých výzkumů a vyjádření expertů varovaly před používáním mobilních telefonů před spaním. Důvodem bylo modré světlo, které vyzařuje z monitorů a displejů. Toto světlo má narušovat přirozené procesy organismu, v…
19. 9. 2024

Upoutávka na horor Vřískot 2 v ranním vysílání

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání čtenáře pravidelně informuje o případech, kdy uplatnila svou dozorovou pravomoc v souvislosti s odvysíláním pořadů, které by mohly narušit psychický, fyzický nebo mravní vývoj nezletilých osob.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media