8. 12. 2021

Sekce Doporučená literatura aktualizována

Již dlouhodobě přinášíme čtenářům webu Děti a média v sekci Doporučená literatura seznam knih či článků dostupných na internetu, které se nějakým způsobem dotýkají nejen dětí a médií, ale i společenských věd, civilizace a moderního světa obecně, pokud lze v jejich obsahu vysledovat nějakou souvislost s širokou oblastí mediální komunikace.

Nyní byl seznam opět aktualizován, přičemž bychom vás chtěli upozornit na některé tituly zpracovávající tématiku, s níž se v minulosti pojily i zdejší články v sekci Aktuality a zajímavosti. Z těchto článků si můžete udělat i lepší představu, proč zrovna tyto tituly na webu Děti a média uvádíme.

 

Především se jedná o knihu Eliota Higginse Jsme Bellingcat : Vyšetřovatelé globálního zločinu a neohrožená budoucnost žurnalistiky (a do jisté míry tematicky související titul Novičok nebo kulka. Jak umírají Putinovi kritici Ondřeje Kundry).

Obě knihy přibližují čtenářům činnost investigativního týmu Bellingcat, který si zcela oprávněně vydobyl světové renomé.

Bellingcatu a jeho metodám jsme se věnovali v článku z loňského roku Fascinující dokument „Bellingcat – Pravda v postpravdivém světě“ (Jeden svět 2019), dostupném zde: https://www.deti-a-media.cz/art/3077/fascinujici-dokument-.htm?page_idx=75.

 

Nick Bilton je autorem knihy Překupník na Darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road. Dark web a jeho historii stručně nastínil článek Dark web – odvrácená strana internetu, zveřejněný v letošním červnu (a dostupný zde: https://www.deti-a-media.cz/art/3483/dark-web-.htm?page_idx=10).

Již dříve jsme do seznamu literatury zařadili knihu Dominika Stroukala Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny.

Dark webu se – kromě jiných témat – věnoval rovněž seminář Nejtemnější tvář mediální negramotnosti, organizovaný Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, který se uskutečnil v Ostrově dne 17. září 2021 v rámci Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana.

Semináři je věnován článek z letošního října Seminář NEJTEMNĚJŠÍ TVÁŘ MEDIÁLNÍ NEGRAMOTNOSTI, dostupný zde: https://www.deti-a-media.cz/art/3533/seminar-nejtemnejsi-tvar-medialni-negramotnosti.htm?page_idx=0).

 

A samozřejmě se na našem webu průběžně věnujeme tématu Fake news a dezinformací (např. převzatý článek Pravda nebo lež? z února 2020, dostupný zde: https://www.deti-a-media.cz/art/3253/pravda-nebo-lez.htm?page_idx=55).

Z knih nově přidaných do našeho přehledu se této oblasti věnuje kniha pojmenovaná prostě Fake news Toma Jacksona, určená rodičům zvídavých dětí.

 

 

Sekci Doporučená literatura najdete buď v rozcestníku, nebo pod tímto odkazem:

https://www.deti-a-media.cz/art/1493/doporucena-literatura.htm

 

 

 

- ZPĚT -
predchozí
22. 4. 2024

TV NOVA přichází s projektem ke zvyšování mediální gramotnosti

V minulých dnech TV NOVA představila svůj edukativní projekt nazvaný Kyber tabu, průvodce vesmírem online informací, který si klade za cíl přispět k mediální výchově v ČR, a to zejména v oblasti online médií a dezinformací. Autorkou námětu je novinářka a mediální expertka Libuše Šmuclerová.
19. 4. 2024

„Festival Jeden svět 2024 – dokumentární film O karavaně a psech aneb konec nezávislých médií v Rusku“

  Jak čtenáři webu Děti a média již dávno vědí, na zdejších stránkách čas od času informujeme o zajímavých dokumentárních filmech, zabývajících se novými medii a různými fenomény s nimi souvisejícími. Obvyklým zdrojem takových snímků pro nás bývá mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět…
15. 4. 2024

Sladká výzva – hořký konec

Touha po sladkém patří k dětské přirozenosti. Co se však může stát, když se chuť na sladké násobí touhou po slávě? Snaha získat co nejvíce lajků a pozornosti na sociálních sítích bývá doprovázena mnohými výzvami neboli „challenge“, přičemž ty potravinové patří k nejčastějším.
10. 4. 2024

NOVÉ NEBEZPEČNÉ PODOBY FALEŠNÝCH (DEEP FAKE) VIDEÍ aneb Báječný nový svět

  Je tomu už nějaký čas, co jsme se zde, na stránkách webu Děti a média, věnovali v té době poměrně novému a ne až tak známému fenoménu DEEP FAKE, tedy zjednodušeně řečeno falešným videomontážím, vytvářeným pomocí nástrojů umělé inteligence.
3. 4. 2024

Dubnové pozvánky Městské knihovny

  Tradiční pozvánku na akce Městské knihovny v Praze musíme uvést informací, že v dubnu se Městská knihovna zaměřila zejména na výtvarné umění a architekturu. Připravila k těmto tématům celou řadu přednášek.
následující




info@detiamedia.cz

Fórum webu děti a media